En vandringsberättelse från Roger Gahnertz


Artiklar

Gotland, En vandringsberättelse från Roger Gahnertz - foto: Roger Gahnertz

 • Måndagen den 30:e maj
  Har slagit upp tältet i en vindskyddad glänta nära klintkanten strax söder om Korpklint på Tofta skjutfält. Planerar att gå den återstående etappen mellan Visby och Burgsvik som jag blev tvungen att avbryta förra året och därmed ha fullbordat min vandring runt Gotland.

  Reste liksom förra året med nattbuss från Göteborg, anslutningsbuss till Nynäshamn och snabbfärjan till Visby. Färjan var nästan full, 1.250 passagerare, mest skolungdomar och äldre på sällskapsresa. Trodde det skulle bli “ett liv och ett tji” med så mycket ungdomar men de skötte sig verkligen föredömligt.

  Startade vandringen söderut så snart jag fått min ryggsäck från rullbandet vid färjeterminalen och gick söderut längs hamnen till en rastplats vid skjutfältet Hällarna och klädde om samt packade om ryggsäcken. Jag började gå en bit från klintkanten eftersom det blåste en småkylig sydvästlig vind men allt eftersom solen bröt genom molntäcket blev det också lite varmare. Stannade i lä vid klintkanten i skjutfältets södra del ganska nära Kneippbyn och tog en fikarast bland blommande St. Persnycklar, bergsskrabba och blodnäva och kände att nu har min semester börjat.


  Den fortsatta vandringen från Kneippbyn till Högklint gick på landsväg, tur det inte är säsong för det är nog mycket trafik här. Satt en stund och pustade ut på Högklint och såg ut över havet samtidigt som en färja avgick från Visby till fastlandet. Sedan följde en underbar stig längs klintkanten ner till sommarhusen vid Ygne, dels bland låga snår av blommande slån och rosenbuskar eller i barrskog. Fortfarande blommade en och annan blåsippa och på några ställen hade nästroten skjutit upp sina ljusbruna klorofyllösa stänglar och i stort sett längs hela stigen växte St. Pers nycklar. Efter Ygne kom jag in på Tofta skjutfält och började leta efter en plats att slå upp tältet på. Fann en perfekt plats bara några meter innanför klintkanten mellan buskar och träd med en öppning mot havet i väster.

  Efter att tältet slagits upp åt jag en lättare middag och till kaffet efteråt blev det en liten whiskey. Det är i stort sett tyst, bara fåglarna hörs sjunga och insekter som surrar. Ibland hörs ett svagt dunkande från fartyg som passerar långt ut på Östersjön. Känner mig ganska trött, förmodligen efter alla de timmar jag befunnit mig på resande fot och vid tiotiden kryper jag in i tältet och lägger mig för att sova.
 • /text och foto Roger Gahnertz