1100-tals riddare (några arnar)


Skulptur - Grötlingbo - Nära - Karta

Gotland, 1100-tals riddare (några arnar) - foto: Bernt Enderborg

På Gotland vaggande inte Sveriges vagga. Våra 1100-tals riddare ville inte skapa ett enat rike (va nu det är för nåt?) och de var inte så efterblivna att deras högsta önskan var att införa nya metoder för krigföring att upphöja någon annan på tronen. Många förståsigpåare skriver att gutarna var ett fredligt folk som hellre vädjade till vågen än till vapen. Anledningen till detta påstående går i och för sig inte att begripa, men det förefaller sant.

Riddare på Grötlingbo kyrka

Några Arnar, eller så, är uppsatta i en lång svit på Grötlingbo kyrka. Riddare från 1100-talet som håller på med någonting. Relieferna sägs vara gjorda av Sigraf, vilket konstkunnare framkonkluderat, se Stenmästarna, och arbeten av honom finns spridda från Norrland till Nordtyskland (namnet är känt genom en runinskrift på en dopfunt i Aakirkeby på Bornholm). Gutarna exporterade massvis av dopfuntar på medeltiden, knappast från Visby, och södra Gotland där bl a sånt skapades var nog den rikaste delen av hela Gotland på den tiden, se exempelvis slottet på Hule hällar. Det tål nämnas att Sudrets vapen småningom upphöjdes till hela Gotlands vapen.

Riddare på Grötlingbo kyrka

Gotland exporterade så mycket vapen och hästar att en påve reagerade på detta, skrev till ett antal härvarande prelater och bad dem få folk att sluta med det där, allra helst som köparna inte var särskilt intresserade av att blir frälsta, och därtill var det väl svårt att frälsa folk som kunde försvara sig.

Riddare på Grötlingbo kyrka

En riddare knäböjer fromt framför någonting innan han på kyrkans uppdrag reser iväg och slår in skallen på folk som inte ville betala skatt. Eller vaddå? Det kan ju inte gärna vara kungens riddare som visas - det var ingen som brydde sig om någon kung på Gotland vid tiden ifråga - och är det inte en Kristi riddare, vem är det då? En riddare i republiken Gotlands armé? Det kanske skall nämnas, förresten, att någon adel förekom inte på Gotland under republikens tid, och de som fanns senare var hitflyttade.

Kentaur på Grötlingbo kyrka

Längre fram i frisen, som löper längs med söderväggen på Grötlingbo medeltida kyrka, kommer en sån ovan jagande. Vem i himmelens namn är det? Skytten? Den där kentauren som undervisade Hercules? Är det en lejonman?

Fascinerande!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Hundar

7,4 km, Alla hundar