Tors borg - lite fler bilder


Magiska Gotland - Kräklingbo - Nära - Karta

Gotland, Tors borg - lite fler bilder - foto: Bernt Enderborg

Tors borg som det står i Gutasagan, eller Torsburgen som den dagligdags kallas, är på sina håll, förutom att det är en av Sveriges största sevärdheter, ett spännande ställe, se vad Dick Harrison säger på sin blogg å Svenska Dagbladet.

Bilden ovan visar den naturliga reva i klinten som kallas Tjengvide luke, och såvitt inkräktarna inte hade kraftigare eldvapen än gutarna kan det inte ha varit något problem att hålla dem stången.

Utsiktstornet strax bredvid Tjengvidluke är avstängt, och jag tror inte att det finns några planer på att reparera det ty det har stått så i många år. Det är synd eftersom det är ganska trevlig utsikt däruppifrån, många kyrktorn, trumlor och annat.

Om någon nu skulle få för sig att återigen se till att utsiktstornet gick att bestiga så anhåller undertecknad vördsammast om att det flyttas till andra sidan av borgen, ty det vore trevligt för besökande att se hur stor del av kusten som man kan övervaka därifrån.

Jag inser förstås att spanade över havet på den östra kusten i enlighet med Gutalagens stadgande om skyldighet för envar över 18 år att hålla vakt lämpligen gjordes på Burgen, Herrgårdsklint och Grogarnsberget, men där lär det aldrig byggas några utsiktstorn.

Nåja. Jag skall prata mindre och visa mer bilder i stället.
Även utan utsiktstornet har du bra utsikt på sina ställen. Du ser trumlorna.
Det är branta klippkanter. Håll reda på ungarna! Det finns inga skyddsräcken.
Ovanpå Tors borg ser det ut så här...... eller så här. Det är inte mycket att se egentligen, men en skön promenad. Det finns några skyltar utplacerade så att man hittar närmaste väg, det är rätt stort. Ovan på bilden ett hyss som kallas Offerkast och Femrojrsstenen, men vad det är för nåt vet jag inte.Det är hyfsat vältrampade stigar på Tors borg, en av Sveriges större sevärdheter. Förresten, går du raka spåret över borgen från Tjängvide luke så kommer du fram vid Ardre luke, där den riktiga sevärdheten finns.Här är en liten del av muren strax söder om Ardre luke. Kan du gissa vad all den ljusgröna växtligheten är på insidan av muren? Kortet är tagen den 10 juni 2012.

- Just det! Liljekonvaljer. Det kändes lite paradoxalt på något sätt att se alla dessa blommor på insidan av en försvarsborg.Om du går en bit på muren, några hundra meter bara, så kommer du strax att få klart för dig vilket stort arbete det har varit för att uppföra den; av någon anledning så känns ringmuren i Visby som ett lilleputtarbete när man går där.

Forskarna säger att det har stått palissader ovan på stenmuren och jag kan inte förstå annat än att en del fundament till torn också finns kvar att se.

Tors borg är minst 1.000 år äldre än ringmuren, och faktiskt långt häftigare. Här är en länk till mer information - þors borg.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen