Minneskors i Kräklingbo


Artiklar - Kräklingbo - Nära - Karta

Gotland, Minneskors i Kräklingbo - foto: Bernt Enderborg

Också i Kräklingbo står ett medeltida kors som sägs minna om en brud som red ihjäl sig. I folkmun lär det kallas "brudkorset", som också talar om att korsets dåliga skick beror på ryska härjningar i början av 1700-talet.

Riksantikvarieämbetet beskriver det på följande sätt:

"Stenkors av kalksten, 1,45 m h, 0,6 m br (N-S) och 0,15 m tj. Fragmentariskt, båda korsarmarna är avslagna. Korset har även varit avslaget på mitten, numera sammansatt med järnkrampor."Superintendenten (motsvarar biskop) Jöran Wallin sa en bit in på 1700-talet att korset stod bara ett stycke från prästgården, men det är inte dagens prästgård säger Anders Strinnholm på platsr.se, som drivs av Riksantikvarieämbetet och är ytterligare ett sätt att använda skattemedel, utan en byggnad som låg strax sydväst om kyrkan och kallades Kastellet, sju våningar högt, ungefär som dem i Gothem och Lärbro, se sidan om Lärbro kyrka, som dock inte är sju våningar; här finns mer om kastaler.

Om du gör en sökning på kors så hittar du fler utgamla kors, varav flera stycken som vi inte vet varför de står där förutom att minna om att något gräsligt har hänt; se också Brudstenen i Rone.

Bilderna är tagna på Kräklingbo marknad den 8/9-2012 ifall du tycker att det verkar vara något konstigt med bilderna.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen