Gården vid världens ände


Kuriosa - Klinte - Nära - Karta

Gotland, Gården vid världens ände - foto: Bernt Enderborg

Det är många som i historiska böcker tycker att Gotland ligger väldans isolerat. Det sägs nästan i samma andetag att gutarna var tvungna att befara Baltiska havet därför att ön var så isolerad, de kunde inte klara sig hemma, samtidigt som att handelsverksamhet var så omfattande ända från vendeltid därför att Gotland var isolerat.

Det är värre än så, mina cirkelresonerande vänner, Gotland ligger därtill vid världens ände. Och just där har någon, som syns ovan på skylten, byggt sig en gård, ty Värsände är = Värs ände = Världens ände.

Man kan tycka att det borde ligga en restaurang där, men se det gör det inte alldeles oavsett vad det står i boken Liftarens guide till galaxen, ty i den finns ju den allbekanta Restaurangen vid slutet av Universum (vill jag minnas att den kallas). Slutet av Universum är emellertid inte en plats utan en tidpunkt, dvs den dag då Universum kollapsar, återgår, imploderar - gnab giB - eller vad den nu kan tänkas göra. Och sitter man inte på restaurangen och guppar fram och tillbaka i tiden så är förmodligen Värsändegården att bra ställe att vara på.

Forntida vägverk
Alldeles vid vägkanten vid gården står en sån här sten:


Den har inget med skojeri om tidernas ände att skaffa utan är en bit konkret historia som står kvar på ort och ställe. Jag tror att det är en sten som utvisar änd- eller startpunkt för det vägstycke som en gård var skyldig att underhålla före staten ansåg sig kunna göra saker och ting bättre än andra.

Om du nu inte hittar till Världens ände så har man vid Norrlanda Fornstuga samlat ett gäng sådana stenar och ställts ut dem vid staketet mot vägen. Fornstugan är förresten ett fantastisk ställe att besöka, bland annat 1600-talshus i original, och alldeles gratis. Guteinfo rekommenderar ett besök vid Fornstugan om du är åt Norrlandahållet till, t ex för att skåda det magiska gravfältet Trullhalsar, men också Klinte har mycket värt att besöka, beskåda och grunna över, t ex skeppssättningar vid Rannarve.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen