Fearless farming - 300 mjölkkor och en trasig trösk


Artiklar

Gotland, Fearless farming - 300 mjölkkor och en trasig trösk - foto: Daniel Behr

En film av Tina-Marie Qwiberg och Karl Melander.

Sändningsdatum:
28/4, kl. 20, TV2
1/5, kl. 8:45, TV2
4/5, kl 00:05, TV2

En liten film om två moderna bönder och deras vardag fylld av barn, längtan efter en kram, skiftnycklar och jordbruksmaskiner.

Kanske är vår bild av bonden en tjurig gubbe i lantmännens overall och gummistövlar? Kanske är vår bild av svenskt jordbruk en blandning av Astrid Lindgrens Lönneberga och reklam för Bregott? Kanske är vi så långt från landsbygden och det lantbruk som pågår att vi inte förstår att dagens unga bönder är moderna företagsledare.

De är inte bara företagare. De är revisorer, pappor, smeder, elektriker, mekaniker, djurskötare, byggarbetare, snickare, livsmedelsproducenter, konsulter, datatekniker, försäljare och entreprenörer.

Jan-Ola Jonsson och Jens Dalbom är verklighetens jordbrukare. De är moderna bönder i Garde socken på sydöstra Gotland som funderar på sin vardag i jordbruket nu och i framtiden. Två unga män som tror och satsar järnet på en tillvaro i en tradition att bruka jorden och producera mjölk. Visst är det ett arbete - dock mer en livsstil. Varje år läggs det ner cirka 45 lantbruk på Gotland. Vän av ordning ställer sig frågan: Hur vågar de vara lantbrukare?

Ibland kallar de sig för Fearless Farmers - jordbrukare utan fruktan.

Jens Dahlbom, 32 år, trebarnspappa, mjölkbonde. Hans mjölkgård rymmer omkring 350 kor. En form av fabrik. Jens investerar många miljoner i tider då jordbrukspolitiken känns som en berg- och dalbana. Det ger långa arbetsdagar och framtiden är placerad i jobb, jobb och åter jobb. Däremellan skall han också vara trebarnspappa.

Jan-Ola Jonsson, 33 år, singel, lantbrukare. Han har alltid arbetat på föräldragården och för en tid sedan tog han över gården. Hans verksamhet är spretig - spannmålsodling, entreprenad och köp och sälj.
- I am a bad excuse for being a farmer, säger Jan-Ola.

De är olika. Dock lika i sitt val av arbete och livsstil. Lantbruken skiljer sig men Jan-Ola och Jens drivs av kärlek till sin hembygd och en ovanligt klarsynt livsfilosofi - i det mellanrum där väder, mjölkpriser, höstvete, bidrag och svajig lantbrukspolitik delar utrymme med glädje, oro, ensamhet och hårdrock.

De är två moderna bönder i en vardag fylld av längtan efter en kram, barn, skiftnycklar och jordbruksmaskiner.

En film av Tina-Marie Qwiberg och Karl Melander.

Sändningsdatum:
28/4, kl. 20, TV2
1/5, kl. 8:45, TV2
4/5, kl 00:05, TV2
/text Inget alls, foto Daniel Behr