Tänka sig


Magiska Gotland - Östergarn - Nära - Karta

Gotland, Tänka sig - foto: Bernt Enderborg

Visst ser det ut som någon slags mask har krupit omkring på stenen och sen lagt sig ner för att dö - nån jädra blodigel eller så, en slempropp. Men nu var det kanske inte sten som den fossiliserade masken kröp omkring på, det måste väl ha varit sand eller så, det är ju Gotland trots allt.

Många är fascinerade av dinosaurier. Så fort någon hittar en benstump i bergen i Amerika så utformuleras en ny teori om såväl det ena som det andra. Nyligen hittades ben från en ny men kort människotyp på någon fjärranväga exotisk ö. Vad är väl en ynka fossiliserad mask jämfört med det?

Men man kan väl få fundera lite. Varför har t ex inte en fågel slukat masken när den låg där på strandkanten och vred i dödsryckningar? Kunde ett så läckert bete undgå de glupna urtidsfåglarna?

- Javisst ja, det fanns inga fåglar. Det tog flera 100.000.000 år...

Nåja. Korte har ja tatt i Austagan, om nu någen undrede dei. Dei är lett dei, fö dei ba drälla av sånt där se. Tjör till Herrvik och sen kan du följe strand'n till Grogarnsbodd'n; dei kan man köre bil också dei. Astuens kattbonsi keikte oe peiku leik upp ei augo. Vad skall man tro om det va?
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen