Tingshus eller bostadshus


Platser - Tingstäde - Nära - Karta

Gotland, Tingshus eller bostadshus - foto: Bernt Enderborg

Alldeles norr om kyrkan strax bredvid Tingstäde träsk, som syns till höger på bilden, ligger ruinerna efter en byggnad. Somliga tycker att det nog har varit ett tingshus medan somliga andra menar att det har varit en bostad.

Tingshuset i Tingstäde

För en amatör är det förstås ingen skillnad. Alldeles oavsett om det har varit en bostad eller inte någon gång under historiens otvetydiga gång så bör väl rimligen byggnaden också ha kunnat användas som tingsställe.

Bilden som är tagen den 3/3 2012, lite snö kvar, visar ruinen som den ter sig då man kikar rakt ut mot Tingstäde träsk, ungefärligen rakt åt öster. Och det är lite intressant eftersom du skulle ha sett Bulverket, om det inte hade brunnit upp.

Tingshuset i Tingstäde

Jag har inte hittat något i litteraturen om denna byggnad, men det skulle vara intressant att får veta hur gammal den är. Går den tillbaka till århundradena före Kristi födelse, som kämpgravarna, eller är den vikingatida/medeltida, dvs jämnårig med Bulverket ute i träsket (vi kallar alla insjöar för träsk).

Tingshuset i Tingstäde
En lite somrigare bild tagen den 5 juni 2013

Socknen heter i alla fall Tingstäde, vilket betyder tingsstället, varför området måste ha haft någon sorts central betydelse under historiens klappjakt, åtminstone för den norra delen av ön; kyrkan är förresten särskilt ståtlig och under Gutalagens tid som en av tre kyrkor tagen i helg. Och nämnas kan väl också att Norra tredingens vapen, se Gotlands sigill och vapen, förvarades i kyrkan, kanhända var det där den hämtades till slaget på Röcklinge backe 1313, när gutarna på norra Gotland besegrade Birger Magnusson och hans svenska armé och dumt nog inte högg huvudet av honom.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Bilder

2,0 km, Fornbyn Fallet

Fornborgar

1,1 km, Bulverket

Företag

5,4 km, Ljungen's Bigårdar

Gravfält

4,4 km, Bjärs gravfält i Hejnum

Historia

38 m, Den medeltida inkörsporten
4,7 km, Gårdsporten vid Riddare

Kyrka

67 m, Tingstäde kyrka

Kämpgravar

3,5 km, Rings i Hejnum

Medeltida hus

4,7 km, Lauks i Lokrume

Museer

267 m, Polhemsgården
307 m, Tingstäde fästning

Målningar

60 m, Den onde i Tingstäde
72 m, Jesus driver ut månglarna

Naturreservat

4,0 km, File hajdar
5,9 km, Kallgatburg
4,0 km, Tiselhagen

Platser

1,1 km, Kuttu, Kutkäldu
0 m, Tingshus eller bostadshus

Skulptur

64 m, Törnutdragaren
63 m, Vad gör killen - överträdelsens barn

Stränder

630 m, Tingstäde träsk

Ängen

4,8 km, Hoigardi