J-vla skitland


Kåseri

Gotland, J-vla skitland - foto: Bernt Enderborg

På en bred bringa på Kräklingbo marknad i somras såg jag denna teckning. På svenska betyder texten att "Gubben är törstig" och så ser man hur han sitter framför sin dricktunna med ett nyavsmakat stop i handen.

Sån egoistiskt reklam måste vara anstötlig för det fåtal som bestämmer Sveriges alkoholpolitik. Man kan ju alltid dricka Coca-cola, Fanta eller på något annat sätt försätta sig i sockerkoma om man nu är så törstig.

Jag utgår från att tanken med de människofientliga alkoholskatterna beror på att politiker måste ha pengar för att åka skytteltrafik till Bryssel och förklara att vanliga medborgare i Sverige inte kan bestämma över sig själva. Vi är ju inte ens i närheten av att klara av sånt själva. Vi kommer att supa ner oss allihop direkt.

Det finns t ex inte en chans att en normalsvensk skulle klara av att träffa grannar och kompisar på den lokala puben och ta en öl för 20 kr och snacka av sig dagen, kolla läget och få del av det senaste. Det måste alltså förbjudas direkt.

För hur skulle det se ut om vi faktiskt träffades i stället för att se det 393:e avsnittet av en såpa? Eller inte sitta och slå bort tid med dokumentärer om vad eländigt det är i storstäder? Eller tänk om vi skulle råka missa argumenten för den senaste skattehöjningen i syfte att antingen bevara slagorden, skapa en utredning eller tillsätta ytterligare en myndighet? Hur skulle det se ut?
/text och foto Bernt Enderborg