Statistik, besökare, sidvisningar


Artiklar

Gotland, Statistik, besökare, sidvisningar - foto: Bernt Enderborg

Längst ner på vår index-sida har vi en räknare som talar hur många sidor vi visar; det är vår egen kod och alltså inte någon spamgenerator som vi kopierat. När en sida har visats i sin helhet räknare vi upp sidbesöken med 1.

Du kan lätt kolla att det stämmer. Gör så här:

1) Bläddra ner på sidan så att du ser antalet visade sidor
2) Högerklicka och välj uppdatera sidan

Då visas det nya antalet sidvisningar. Om antalet uppräknats med mer än 1 sen din högerklickning har flera än en sida visats. Kolla igen!

Varför sidvisningar

- För att allt annat är missvisande.

Vi kan visa att vår information är intressant och att folk verkligen kikar på våra sidor genom att redovisa antalet sidvisningar - det kan inte någonting annat göra.

Vi sysslar inte med domännapping, som vår konkurrent, dvs blockerar en massa domännamn för att få flera besökare.

Vi sysslar inte med att kidnappa rubriker, som vår konkurrent, dvs skriver in en rubrik som en sida bara för att få besökare men sen inte ha någon information på sidan.

- Det räknas ju som en besökare också om denne fås genom domännapping eller kommer till en värdelös sida där rubriken kidnappats, dvs en besökare som inte ens vill vara på sidan.

- Det kan vara något att tänka på då du ser siffror om antal besökare. Och läs gärna den här sidan på Aftonbladet.

Lite mer - varje sida en guide

Vi anstränger oss för att våra besökare skall slippa klicka runt på massor av sidor för att få den information de söker. Titta t ex på sidan om Sudersand!

Där har du information om Sudersand, länkar till karta, bilder, gårdar, byggnadsminnen och massvis av närliggande sevärdheter - och under flikarna boende, företag, aktiviteter och evenemang - och allt på samma sida. Och sidan laddar så snabbt att folk inte ens förstår att det är sju-åtta databaser som tillsammans levererar information till sidan.

Jämför gärna med hur våra konkurrenters sidor ser ut, ty där får du klicka dig fram till många sidor för att få samma information.

- Det kan vara något att tänka på då du ser våra siffror om sidvisningar.

Obs
Den 14/9 och 15/9 var servern nere och vi förlorade minst 50.000 sidvisningar.
Den 17/9-2013 bytte vi server och förlorade över 100.000 sidvisningar på grund av bytet. Dessa 150.000 sidor lades till räknaren kl 16 den 17/9-2013 på den nya servern.
Den 6/9-2015 fungerade inte servern och vi förlorade minst 50.000 sidovisningar varför vi la till så många den 9/9-2015 (snittet ligger egentligen på 60.670 sidor om dagen).
/text och foto Bernt Enderborg