Audvald dog i Finland

I Rute medeltida kyrka står mot tornkammarens västra vägg - om den inte har flyttats - en gravhäll av kalksten från 1200-talet som säger:

si[h]tris : aruar[r] : litu : giera : st[a]en : yfir : auþu-l- : broþur : sin : a : finlandi : do : aglia...

Översatt: Sigtryggs(?) arfaR letu gæra stæinn yfiR Auðv[a]l[d](?), broður sinn, a Finlandi do , dvs Sigtryggs arvingar lät göra stenen över Audvald, broder sin, som dog i Finland - och så ordet Aglia, som jag inte vet vad det kan tänkas betyda.

Man har inte lyckats tyda allt till belåtenhet men att någon (kanske med namnet Audvald) har dött i Finland är dock alldeles klart. Ristningen är dock från 1200-talet och det är ju lite sent för att ha med vikingatiden att göra. Emellertid vet vi att gutarna tidigt, kanske redan på 900-talet, hade affärer med finnarna. Gutarna köpte förmodligen skinn och sålde vapen och hästar.

Men eftersom de var hedningar så försökte en påve förbjuda det där, också de svenska kungarna försökte stoppa handeln eftersom finnarna ju kunde försvara sig om de hade vapen när tyskar eller svenskar kom på korståg och skulle frälsa hyggligt folk.

Gutarna har alltså ända sen forntiden haft mycket affärer med finnar och hoppas också få ha det i framtiden, allra helst nu när EU upplöser alla korkade gränser och småningom hoppeligen det otyg som kallas nationalstater.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

5,9 km, Lergrav fiskeläge

Kyrka

4,8 km, Fleringe kyrka
37 m, Rute kyrka

Magiska Gotland

3,7 km, En vanlig syn

Medeltida hus

3,7 km, Sören Norbys källare

Museer

5,0 km, Groddagården

Målningar

4,8 km, Fleringekoden, altartavlan

Naturreservat

4,9 km, Bräntings haid

Platser

5,8 km, Burgbackar

Rauk

5,8 km, Lergrav

Runor

0 m, Audvald dog i Finland

Saga

3,7 km, Spöken i Fardume slott

Skulptur

275 m, Brudstenen i Rute, stenkors

Socken

4,8 km, Fleringe socken

Träsk

4,9 km, Fardume träsk

Ängen

4,2 km, Valla änge