Vanges Gårdsmuseum i Burs


Museer - Burs - Nära - Karta

Gotland, Vanges Gårdsmuseum i Burs - foto: Bernt Enderborg

Man kan säga att Wanges Gårdsmuseum har den relevanta tekniska utvecklingen sen vikingatiden utställd och noggrant uppmärkt. Här visas kulturhistoria klart och tydligt. Det finns gott om verktyg som varit likadana sen järnålder, hammare, yxor, tänger, mojänger, det finns 1800-talets tekniska utveckling i form av maskiner man inte trodde fanns, det finns allt upptänkligt för hästar, vagnar, seltyg, t om kuskarnas rockar, det finns ångmaskiner till allehanda bruk som demonstreras, traktorer som faktiskt börjar likna dagens traktorer och mycket, mycket mer, massvis av föremål.

Det är Birger Kristensson i Burs som av rent intresse har inrett sin ladugård med loft till ett otroligt fint museum (han har dessvärre gått bort). Grunden i museet får väl sägas vara lantbruk men därmed följer som bekant bl a jakt, fiske, smide, snickeri, ångmaskiner, motorer, husgeråd m.m. Det finns mängder med föremål. Det är ett nöje att under några timmar begrunda föremålen. Förresten, om du är forskare så har just hittat en guldgruva.

Trots att ovanstående bild inte är något vidare så har jag valt den i alla fall. Vet du vad du ser, min lilla sockertopp, och vad man hade lådan till? Det finns så många föremål från vår närhistoria som senfödda generationer inte vet ett skvatt om.

När du är i Burs för att titta på Stavgards järnåldersby eller Nordens största husgrund från århundradena efter Kristi födelse (det egentliga Stavgard) eller den vackra fiskeläget vid Tomtbod eller kanske badar vid Hörte, så är det ett tips från oss att också besöka Wanges Gårdsmuseum. Uggarde rojr, som alla Gotlandsbesökare bör se, ligger förresten bara en liten mil därifrån om jag tänker på't.

Museet har öppet tisdag-söndag, kl. 13-17, under turistsäsong. Liten inträdesavgift.

Vanges gårdsmuseum

De många föremålen på Wanges Gårdsmuseum är märkta med lappar, ordning och reda på allt, och bara genom att vandra runt några timmar och studera så får man sig mycket kulturhistoria till livs.

Bara en sån sak som att man får ett namn på prylarna. Oftast läser man om sådana här saker i historiskt litteratur där någon professor visar en vacker bild på någon grunka som professorn inte vet vad den kallas eller vad den kan tänkas ha använts till. Här får du namn och sammanhang, lärorikt och tillfredsställande på samma gång.

Har du t ex sett en mjölkmoped någon gång, en sån som också driver vakuumpumpen? En rysk motorsåg från motorsågarnas begynnelse? Man har också gjort några modeller på vattendrivna kvarnar, en valka och såg. Har du sett sånt?

Det har lagts ner ett jättearbete på att bevara tonvis av föremål och maskiner som inte är så långt borta i tiden men som få har sett. Varenda skolklass som finns i Sverige borde besöka Wanges Gårdsmuseum för att försöka förstå tiderna, uppfinningsrikedomen, men också glädjen i gott hantverk och arbetets tillfredsställelse. Man får också delvis lite gotländsk industrihistoria om man kikar efter och funderar på saken.

Den som ser ner på de senaste århundradena som efterblivna vet inte vad han talar om. Kluriga gubbar - farfar, farfars farfar och dennes farfars far.

Vanges gårdsmuseum

Ett välbevarat och vackert beläte till traktor står uppställd i den långa ladugården bland andra maskiner. Säkert fungerar den också. Birger Kristensson som driver museet och har skaffat och restaurerat många föremål berättade t ex om en gammal järnspis, Norahammar, en sån där som inredningspajasar i Stockholm älskar, som han hade lagt ner över 100 timmar på; det fanns förresten en hel radda gamla järnspisar, kaminer och sånt.

En järnspis är ett enkelt föremål. Hur många timmar som har lagts ner på alltsammans vågade Birger inte ens försöka uppskatta. Det är ett otroligt arbete som har lagts ner, av intresse förstås, men också till glädje för den som begriper att åka dit.

Jag föreslog att samtliga skolklasser i Sverige borde åka dit för att lära sig lite. Jag tror jag tar och föreslår det en gång till. Visst skall man ta del av brons-, järn- och medelålderns enorma lämningar och utbud på Gotland, överträffar allt annat i Norden, men några timmar på Wanges Gårdsmuseum i Burs är väl använd tid.

Vanges gårdsmuseum

Här har vi upphovsmannen själv, Birger Kristensson, som har skapat museet, samlat föremålen och nu ger oss alla möjlighet att ta del av kulturhistoria på riktigt med massor av föremål som finns utställda och uppmärkta i ladugården och på loftet. Det är stort, det finns mycket.

Guteinfo.com ger en stående applåd för detta enorma berikande av Gotlands kulturhistoria och rekommenderar med glädje Wanges Gårdsmuseum i Burs.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Bageri

8,6 km, Heart of Sweden

Banker

8,9 km, Handelsbanken Hemse
8,8 km, Swedbank i Hemse

Bil etc.

9,0 km, Bilmäklarna AB

Butik

8,8 km, Sudergolv AB

Byggbranschen

8,5 km, Byggman Gotland AB
8,9 km, Färghuset AB
9,0 km, Gotlandsbyggen AB
9,5 km, Mullvalds AB
8,8 km, XL bygg Svahns

Caféer

8,8 km, Jonassons Bageri & Konditori

Däckservice

8,3 km, Hemse Bil & Däck
8,7 km, Kvarnbackens däck

Fastigheter

8,9 km, Dusehuset HB
9,2 km, Fastighets AB Båset

Förening

8,8 km, Hemse Företagarförening
8,5 km, Hemsegården
8,7 km, Röda Korset Kupan Hemse

Försäkringar

8,9 km, Länsförsäkringar Hemse

Guldsmide

8,8 km, Hemse Guld & Present

Gummivaror

8,4 km, Gotlands Gummifabrik AB

Gym

8,8 km, Sudergym

Gårdsbutik

7,7 km, Hulte Eko

Hantverkare

8,4 km, Halldings Hyrtält
8,3 km, YIT Building Systems AB

Hårfrisörer

8,7 km, Hårknuten
8,9 km, Hårstudion
8,8 km, Salong Kaló

Kiosk

8,8 km, Hemse Tobak & Spel

Kläder

8,8 km, Hemse Beklädnadsaffär

Kommunikation

9,1 km, Gotlands Delgivningstjänst AB

Konsulter

8,6 km, LRF Konsult Hemse

Kontorsvaror

8,8 km, Hemse Krut & Pappershandel

Livsmedel

8,7 km, Coop Konsum Gotland
8,7 km, Hemse fiskaffär
8,8 km, ICA Supermarket Hemse

Miljö

8,6 km, Hemse Skog & Miljö

Musik

8,9 km, Musikstudion Måsen

Post

8,3 km, Postcenter Hemse

Redovisningskonsult

9,0 km, Sudrets Redovisningsbyrå AB

Shopping

8,9 km, Elektronikservice AB
8,2 km, Gotlands Kuriåsa
8,6 km, Ladan Hemse
8,8 km, Systembolaget Hemse

Sjukvård

8,8 km, Apoteket Kronan

Skola

8,7 km, Vuxenskolan Hemse

Tyger

8,9 km, Hemse Tyg & Garn

Verkstäder

8,7 km, Hemse Skog & Maskin
8,6 km, Siltbergs Smide AB