Rista blodörn - the blood eagle


Mytologi

Gotland, Rista blodörn - the blood eagle - foto: Bernt Enderborg

Ragnar Lodbrok blev avrättad av kung Ella (Ethelred) i en ormgrop för sitt tilltag att försöka erövra England, enligt isländska sagor, och vidare tog hans söner en gruvlig hämnd: de tillfångatog konungen och ristade blodörn på honom, dvs de skar av revbenen från ryggraden, böjde ut dem åt sidan såsom vingar och drog lungorna ur honom.

Ragnar Lodbrok i ormgropen
En ormgrop på en bildsten, mer info, foto Bernt Enderborg

Men själva sagorna kommer nu inte alls från Island, utan de är långt äldre. Bildstenen där avrättningen är avbildad är nämligen hundratals år äldre än Islands landnam, vikingarnas kolonisering.

Ofta när man läser om strafformen så sägs det att man "skar" loss revbenen. Men det går inte. En kniv är ett alldeles för litet tillhygge för att lossa revbenen - det vet åtminstone alla som har slaktat en gris. Detta skriver jag för att man ibland läser funderingar om spjutet på bildstenen ovan, som då sägs vara en symbol för Oden varefter ett antal oklarheter framtolkas av detta "faktum". Men man behöver ett spjut för att rista blodörn - med en yxa skulle man slå ihjäl i stället för att plåga

Ett bra spjut skulle alltså fungera alldeles utmärkt, såframt det sitter ett hållbart skaft på det - se på bilden ovan. Sönerna kommer snart att lossa revbenen från Ethelreds ryggrad, böja ut dem som vingar och dra lungorna ur honom. Eftersom det är tänkbart att Ethelred har invändningar mot sitt straff sitter han ordentligt fastspänd på slaktbänken framför reitarstaini, som används till andra, lindrigare straff, halshuggning och liknande - det står en sån avrättningssten på vägkanten mellan Sjonhem och Vänge 150 meter söder om en domarring.

Ragnar Lodbrok kom förresten inte alls från Island, om du trodde det, utan han sägs i litteraturen ha varit en "nordisk viking". På bilden ovan står någon av hans söner - Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk eller Sigurd Ormiöga - och ristar blodörn på Englands kung på vad som gott kan vara Ragnar Lodbroks gravsten, som alltså en gång restes i Hammarsänget i Lärbro socken på Gotland.
/text och foto Bernt Enderborg