Så underligt på Gotland


Kåseri

Gotland, Så underligt på Gotland - foto: Bernt Enderborg

Jag läste i en bok av den anno 1800 upptäcksresande Hilfeling att folk på Sudret sa att de hittade ungefär en silverskatt varje år. Det är ju alldeles häpnadsväckande! Arabiska mynt i mängder, halsband, armband, nånting som arkeologer kallar tenar, massor. Gotland är vad gäller vikingatiden med lätthet världens skattrikaste ställe.

Riktigt vad det beror på är fastländska lokalpatrioter osäkra på. En del säger att gutarna begrep sig på att transportera gods mellan öst och väst, man köpte i Ryssland och sålde annorstädes. Några liknande mängder silver har man dock inte hittat i Ryssland, trots att forskarna brukar hitta på saker som "den enorma ryska marknaden" och annat sånt (vet i fan hur de tänker). En och annan säger att hela ön var full av korkat folk, dvs de visste inte vad de skulle göra av alla silverpengar utan grävde ner dem inuti huset. Somliga har läst isländska sagor och vet berätta att Oden hade sagt att det man grävde ner skulle man få med sig hinsides. Vad man nu skulle ha det till? Manligt umgänge, mat och dryck är ju gratis i Valhall. Fruntimmer månne? Andra menar att man grävde ner skatterna för att gömma dem ifall vilda vikingar annorstädes ifrån fick för sig att härja - alltså gräver man ner skatten inuti huset?

Om det hade varit Du som hade satt spaden i marken på bilden ovan så hade Du hittat 68 kg silver, ty där hittades världens största vikingatida silverskatt, den från Spillings. Hur mycket väger Din fru förresten?

Det där som jag skrev först, att man hittar en skatt om året på Gotland, det räcker inte, ty i så fall har vi hittat en skatt om året sen början av 1300-talet. Och det är bara de kända skatterna. Gotland är i sin helhet att makalöst kulturland. Du kan traska i stenåldern, bronsålder, vikingatiden och medeltiden precis när Du vill. Det är händelsevis inte tillåtet att använda metalldetektor på Gotland.

Ps. Du skall inte fråga vad din fru väger. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg