Goda råd från Konsumentverket


Artiklar

Gotland, Goda råd från Konsumentverket - foto: 0

Konsumentverket har tagit fram ett program som gör att du måste godkänna ifall modemet försöker byta telefonnummer, dvs koppla upp dig mot ett betalnummer i stället.

Det finns nämligen svin på Internet som försöker manipulera din dator utan att du har bett om det. Modemet blir kapat och snart nog kommer en räkning från ett företag du aldrig har hört talas om.

Bluffstopparen för modemanvändare
För vanliga modem så gäller förstås att att man inte skall koppla upp sig igen om datorn helt plötsligt kopplar ner och sen frågar om den skall koppla upp igen. Det där är ju rätt vanligt på landet, där man ännu surfar via taggtråd eftersom lantisarna måste subventionera stadsborna för att de skall få bredband. Vi får koppla upp oss flera gånger vid varje surfningstillfälle eftersom taggtrådarna bara kan skicka signaler för en användare åt ett håll åt gången (åtminstone är det vad jag tror). Här på Gotland har man dock tagit tag i det där och snart har i stort sett alla tillgång till bredband (i och för sig oftast med begränsad hastighet, men man har åtminstone fattat att "flat rate" är viktigt).

På Konsumentverkets hemsida hittar du ett program vid namn Bluffstopparen att installera. Men innan du gör det så skriv ner alla uppgifter till Internetleverantören såsom användarnamn, lösenord, telefonnummer till modempoolen. Var noga med att läsa instruktionerna till Bluffstopparen.

Flera goda råd
Konsumentverket delar också ut en del goda råd som kan vara värda att läsa. Det viktigaste rådet är väl att inte svara ja när datorn under surfning frågar dig om nåt du inte är säker på. Nä. jag vill inte ladda ner. Nä, jag vill inte installera. Nä, jag vill inte installera något för att titta på vissa sidor. Nä, det tror jag inte att man måste osv.

Min åsikt
Om du eventuellt undrar vad jag tycker om dem som gör program som kan kapa din dator, eller dem som är så överbegåvade att de kan skapa en skitenkel mailbomb eller virus som skickar mail kors och tvärs, så behöver du inte fundera länge.

Behöver du hjälp
Behöver du hjälp, råd eller vill klaga på något så vänd dig till Konsumentverket.
/text Bernt Enderborg