Vad är det du ser


Artiklar

Gotland, Vad är det du ser - foto: Björn Pettersson

Vad tror du att bilden ovan föreställer? Kan det vara något med fossil? Är det kanske ett foto på någon hemlig strand någonstans som bara vi gutar vet och där liksom allting är fossiler?

Så fort vi sätter oss vid stranden ser vi evolutionen bara vi gräver lite med handen. Maskar, kryp, växter, bläckfiskar, allt är av tidens oförtrutna tand omvandlat till sten. Det tar hundratals miljoner år för att göra en sten av en sjölilja. Fast det är ju ingenting mot granit, som det tar den tiodubbla tiden för naturen att åstadkomma. Men i granit syns liksom inte själva livet så bra. När fastlandets urberg skapades var Gotland så att säga inte ens en glimt i ögat på vår Herre.

- Det är murbruk ser du väl, sånt man sammanfogar sten med. Åk till Tomtbod om du inte tror mig.

- Nä, namnet har inget med tomten att göra - såna figurer heter förresten bysen på Gotland varför det i så fall skulle ha hetat Bysbod (Bösbod). Men så heter inga platser på Gotland eftersom det bara är nutida såna där kulturarbetare som tror på bysen, havsfrun, Tor och Freja och annat sånt trams. Alltså, de tror inte på det, utan tror att andra har trott på det, i det förgångna, för länge sen, när folk visste mindre än vad kulturarbetarna tror att de själva vet. Och det är ungefär lika dumt. Är det förresten möjligt att tro att andra har trott på något utan att tro på det själv?
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

I närheten - fågelvägen

Gårdsbutik

9,6 km, Hulte Eko