Fiskerimuseet i Nyhamn


Museer - Lummelunda - Nära - Karta

Gotland, Fiskerimuseet i Nyhamn - foto: Bernt Enderborg

I fiskelägret vid Nyhamn som ligger på den sköna del av Gotlands som kallas Klintkusten (nordvästra kusten) finns ett litet fiskerimuseum. Det är väl inte fråga om mer än 10 kvm men det är i alla fall ett litet museum som visar hur en fiskebod kunde te sig fordomdags. Det var i sådana bodar man sov: en dåtida säng, en öppen spis och fiskeredskap hänger på väggarna (redskapen har skänkts av bygdens folk som delvis haft sin utkomst där). Det är bl a Rolf Larsson som har förverkligat en gammal dröm, samlat kassa, redskap och sett till att byggnadslov blivit beviljat. Vi på guteinfo.com önskar framföra ett tack för detta berikande av Gotland och passar samtidigt på att påminna om att utan eldsjälar går det inte.

Strandkanten vid Nyhamn

Den sköna, vilda, steniga kusten på nordvästra Gotland är ett stort utflyktsmål med många sevärdheter och många ställen för kontemplativa promenader, livsbejakande områden för de riktigt djupa andetagen. Fossil finns så det räcker till ett hästlass till varje människa på jorden, åtminstone var fallet så anno 1741 då Linné sa just jämt detta vid ett nutida naturreservat. Och för de som önskar bada så finns det mjuka sandstränder här och var längs kusten.

Fiske museum Nyhamn Lummelunda

Sommaren 2003 var vi ute och fotograferade bl a fiskeläget och träffade därvid ett antal människor från Amerika, som satt nere i strandkanten och plockade med stenar. De var hitresta att studera geologi. Det är roligt att se fjärranväga människor med funderande pannor skärskåda urtiden. I en artikel i en lokal tidning för ett tag sedan stod att läsa att någon hade funnit 150 miljoner år gamla dinosaurieben nere i i Europa. Det är intressant, men för den som önskar veta så har fossil vid Nyhamn minst dubbla den åldern.

Välkommen till Fiskerimuseet i Nyhamn!

Tack Torgny!

Ovanstående information har vi fått av Torgny Gustafsson, ägare till Lummelunda Vandrarhem. Han skickade över den för att få det publicerat på sin hemsida och vi fick också använda informationen. Vi tackar så fint vi kan.
Foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

15 m, Nyhamns fiskeläge

Företag

154 m, Lummelunda Vandrarhem

Kyrka

2,5 km, Lummelunda kyrka

Magiska Gotland

241 m, Fossiljägare

Museer

0 m, Fiskerimuseet i Nyhamn
3,6 km, Lummelunds Bruk

Målningar

2,5 km, Pietá i Lummelunda
2,5 km, Yttersta domen

Naturreservat

4,6 km, Björkume naturreservat
2,7 km, Lummelundagrottan

Platser

2,7 km, Lummelunda Brukspark

Rauk

2,7 km, Gamle Patron, en rauk i Lummelunda

Ängen

2,5 km, Lummelunda kyrkänge