Har Sören Norby ättlingar


Artiklar

Gotland, Har Sören Norby ättlingar - foto: Bernt Enderborg

Sören Norby som var dansk ståthållare för Kristian II i början av 1500-talet kan ha efterlämnat ättlingar på Gotland (bilden visar en del av ruinerna av Visborgs slott där han residerade). Sören Norby, som har en gata upkallad efter sig i Visby, brukar kallas Östersjöns siste sjöhjälte och hans historia är såväl gripande som spännande och minst sagt fartfylld. Vi har nosat lite grann på den, se t ex Norby slår bondekungen, två hundra hästar och Sören Norby.

Sören Norby känner förmodligen inte många skolungdomar till, allra helst som de skall fullproppas med strunt om hjältekonungar, skidturer och annat fosterländskt (om du förresten vill veta var Gustav Vasa tänkte om Norby så finns det här).

Till saken - ättlingarna
Guteinfo har fått trevliga vänner i Illinois som menar att ättlingar till Norby finns, se denna hemsida. De säger i ett brev att de hoppas att "that others who have an interest in the subject, and who are in a position to research historical documents and unpublished archival material, might be able to use my note (along with Tommy Sundberg's work taking a contrary view), as a road map or guide for further research".

Det vore trevligt om någon på Gotland som är intresserad, t ex någon som heter Norby, och har forskat eller vill forska i saken, läser sidorna och kanske tar tag i en del av vår historia som staten helst vill att vi skall glömma (det finns också litteratur om Norby, vanligen i Gotlandicaavdelningen på våra utmärkta biblioteket). Du kan också vända dig till Guteinfo på tel 04698-278850 så skall vi hjälpa dig vidare.

Guteinfo passar också på att tacka sina vänner i USA för deras utmärkta arbete och ser fram emot nya, trevliga kontakter.
/text och foto Bernt Enderborg