Jesus driver ut månglarna


Målningar - Tingstäde - Nära - Karta

Gotland, Jesus driver ut månglarna - foto: Bernt Enderborg

En målning som jag blev väldigt glad över att se var den på bilden ovan, där Jesus driver ut månglarna ur templet i Jerusalem, ty jag vill minnas att jag har sett den i någon av den förträfflige Alf Henrikssons böcker men då som en illustration av den lika förträfflige Björn Berg. Kalkmålningen är från 1700-talet, ganska stor och sitter på norra tornväggen i Tingstäde kyrka. Vi har i och för sig visat den förut, men på den här sidan skall vi fundera lite på förutsättningarna och lite på vad det var han egentligen gjorde.Månglarna är tre stycken i Tingstäde. De tre synoptikerna (evangelierna som är rätt lika varanda, dvs Matteus, Markus och Lukas) säger alla först i slutet av sina skrifter att Jesus drev ut alla som köpte och sålde, han "välte omkull borden för dem som växlade pengar och stolarna för dem som sålde duvor, och han sade till dem: ”Det står skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus. Men ni gör det till ett rövarnäste” (Matteus). Medan evangelisten Johannes, där Jesus mera framställs som en gud, säger redan i andra kapitlet:

"Judarnas påskfest närmade sig, och Jesus gick upp till Jerusalem. I templet stötte han på dem som sålde oxar och får och duvor och dem som satt där och växlade pengar. Han gjorde en piska av repstumpar och drev ut allesammans ur templet med deras får och oxar. Han slog ut växlarnas pengar och välte omkull deras bord, och till dem som sålde duvor sade han: ”Bort med allt det här! Gör inte min faders hus till en saluhall.”Man kan undra hur många det var han bråkade med. I de filmer man ser så kommer han tillsammans med lärjungarna, blir gramse och börjar välta stolar och bord. Varför fick han inte stryk och blev utslängd? Vad gjorde de romerska soldaterna? Eller hade romarna inga vakter där? Eller var det många som var med Jesus, inte bara de tolv? Hade folket slutit upp bakom honom? Var det ingen som vågade bära hand om honom?

När de säljer vykort i domkyrkan i Visby - är det också mångleri? Hur vet du det?

Eller var det egentligen inte det som Jesus ville åt? Enligt Johannes så verkar det ju så medan Markus påstår att han sa: "Står det inte skrivet: 'Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk?' Men ni har gjort det till ett rövarnäste."

Man borde väl också kunna tänka sig att det var själva offrandet av oxar, får och duvor som Jesus ville åt, ty det var ju han som var offret, åtminstone om man läser Johannes eftersom alldeles efter utdrivandet av månglarna så säger Jesus att ifall man river ned detta tempel så skulle han låta det uppstå igen på tre dagar.

- Fantastisk målning!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Bilder

2,1 km, Fornbyn Fallet

Fornborgar

1,2 km, Bulverket

Företag

5,4 km, Ljungen's Bigårdar

Gravfält

4,4 km, Bjärs gravfält i Hejnum

Historia

56 m, Den medeltida inkörsporten
4,7 km, Gårdsporten vid Riddare

Kyrka

9 m, Tingstäde kyrka

Kämpgravar

3,5 km, Rings i Hejnum

Medeltida hus

4,7 km, Lauks i Lokrume

Museer

195 m, Polhemsgården
366 m, Tingstäde fästning

Målningar

15 m, Den onde i Tingstäde
0 m, Jesus driver ut månglarna

Naturreservat

4,1 km, File hajdar
5,9 km, Kallgatburg
4,0 km, Tiselhagen

Platser

1,1 km, Kuttu, Kutkäldu
72 m, Tingshus eller bostadshus

Skulptur

19 m, Törnutdragaren
17 m, Vad gör killen - överträdelsens barn

Stränder

698 m, Tingstäde träsk

Ängen

4,8 km, Hoigardi