Är det samma sak eller


Medeltidsveckan

Gotland, Är det samma sak eller - foto: Daniel Behr

Medeltidsfester, marknader och liknande påhitt finns på många ställen i Sverige numer. Originalet är nog den medeltidsvecka som benämns Medeltidsveckan och äger rum mestadels i Visby vecka 32 varje år - förresten vet jag inte om vår Medeltidsvecka är originalet men det är den som brukas med stort m i alla fall.

På bilden ovan ser du ett par korsriddare som under Medeltidsveckan sitter och smörjer kråset i en restaurang som serverar tidsbunden mat. Knallade de på medeltiden ut från restaurangen skulle de stå på Rolandstorget, alldeles framför Vinhuset (stadens rådhus, numera så gott som obefintlig ruin i en restaurang med ett genuint korkat namn, tänk att heta Vinhuset), och det torget bör i alla fall under tidig medeltid ha varit det centrala i Visby där folk och skepp, krämare, farmän, danskar, tyskar, ester, ryssar, svenskar, flaggor och munkar samsades och höll kommersen i gång ungefär som i vilken Galleria som helst i Sverige, särskilt i Göteborg.

Men har du varit på Medeltidsveckan i Visby och på någon annan medeltidsmarknad, -fest eller så?

Kan du inte skriva och berätta om skillnaden? Klicka på länken "Kommentar" nedan och skriv. Jag menar, vi är ju rätt malliga på Gotland med så gott som en hel medeltida stad och så, men är vi bättre?
/text Bernt Enderborg, foto Daniel Behr