Varför steg han inte ner från korset


Målningar - Hejnum - Nära - Karta

Gotland, Varför steg han inte ner från korset - foto: Bernt Enderborg

Altaruppsatsen i Hejnum kyrka är från 1700-talets början, 1738 säger Wikipedia. Vi har just ingen information om målningen förutom att den är vacker och visar hur Jesus hänger korsfäst på Golgata med Jerusalem i bakgrunden. Det är Jesu mor, jungfru Maria, som står i vitt bakom korset tillsammans med lärjungen Johannes.

Varför steg han inte ner
Nuförtin är det populärt att framhålla hur okristen man är och att man inte alls tror på Gud, Jesus och annat sånt, en och annan stolle efterfrågar bevis, något som vi har skrivit lite om, se Gud är men framförallt Gud Fader i Ganthem.

I Bibeln sägs att rådet i Jerusalem hånade Jesus genom att säga att om han var Messias så kunde han hjälpa sig själv, likadant gjorde de som spikade upp honom och till och med en av rövarna som korsfästes samtidigt sa: "Är inte du Messias? Hjälp då dig själv och oss!"

På bilden ovan har konstnären förfärdigat några änglar som flyger runt korset och kikar på - de hade nog kunnat hjälpa honom ner - och har Bibeln rätt så kunde han förstås själv ha gjort sig fri om han ville. Men varför gjorde han inte det? Varför steg han inte ner och bevisade vem han var, han sägs ju tidigare har gjort en hoper underverk som att gå på vatten, väcka döda och annat sånt.

- Jo, om han gjort det hade religionen inte längre varit frivillig och du hade inte haft någon egen vilja, se Jesu frestelse där jag har skrivit lite grann om just detta. Såväl du som jag får tro var vi vill, och därtill tycka vad vi vill om Bibeln, men att inbilla sig att det hela är dumt är fel.

Den här sidan finns för att när du besöker kyrkor på landet så är det inte av betydelse om du är troende eller inte, men stäng inte av huvudet för det. Det vimlar av tankar och kulturhistoria i kyrkorna bara man kikar och tänker efter.

- Ta dig tid!

Ps. Överkurs. Du vet att skolan och andra sådana institutioner sysslar med värdegrunder, varvid det ofta formuleras dokument varav de få jag läst är svårbegripliga. Och ibland undrar jag om inte "Uppför dig mot andra så som du vill att de skall uppföra sig mot dig" inte står med bland värdegrunderna av något slags nazistiska skäl, dvs det står i fel bok/böcker. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen