En flygskatt till


Kåseri

Gotland, En flygskatt till - foto: Bernt Enderborg

Om jag klykat rätt så funderar de professionella skattehöjarna på viktiga samhällsförbättringar genom att införa en liten skatt till, en liten bara, en hundralapp åt varje håll bara, 200 spänn Visby tur och retur.

Gutarna som nyligen var ute och demonstrerade i det som har kallats ett apspel, chicken race och annat sånt för att bibehålla de redan på tok för dyra priserna på färjetrafiken, tog sig för pannan men samtidigt beundrande för den flit som finns för att höja skatter, dvs den enda lösningen på alla problem som överhuvudtaget finns.

Men det var tydligen någon som ringde de allvisa makterna för strax kunde man läsa ett förslag i tidningen om att det kanske kunde räcka med extraskatten åt ena hållet. I framtiden kanske det alltså blir så att man inte betalar extraskatt när man flyger till Visby medan den välsignelsebringade skatten skall betalas åt andra hållet.

För gutar är förstås alltid hemma bäst och det är ju trevligt att slippa betala kreativa skatter när man vill hem. Och eftersom vi i alla fall inte begriper varför någon vill flyga till fastlandet så kan de som gör sånt gott betala extraskatter - de kan förresten gott betala det dubbla, och de som sitter i Riksdagen kan betala en miljon gånger mer så att det kommer in riktigt mycket pengar till statskassan så att vi kan betala ledamöterna högre lön för att orka kreera nya och lyckoskapande skatter.

Det förväntas väl att gutar skall hålla klaffen när välfärdens skapare visar sån välvilja. Ungefär som att vi gutar fick lära oss att de pengar som regeringen sköt till för att färjepriserna skulle kunna kvarhållas på ungefär tio gånger vägpriset motsvarar vad nio flyglinjer till Norrland kostar. En sån välvilja kan man inte bortse från, även om en och annan gute frågade sig förvirrat om det fanns subventionerat flyg till Norrland.
/text och foto Bernt Enderborg