Etelhem kyrkäng


Ängen - Etelhem - Nära - Karta

Gotland, Etelhem kyrkäng - foto: Bernt Enderborg


Några hundra meter från kyrkan i Etelhem ligger tillhörande änge. I änget växer både ek och ask, skogsnävan är grann och ramslöken doftar ljuvligt.Etelhemsborna har klippt sig en stig för en rundtur i änget före slåttern. Och det är bra, väldigt bra rent av. Änget är nämligen frodigt och man skulle gå i meterhöga gräs och blomster om inte stigen fanns.

Stigen kan man börja utifrån vägkanten, där parkering för bilen finns samt en informationstavla med lite av varje, och ta sig en sväng i det vackra änget.

Folk i Etelhem vill alltså själva kunna njuta den enorma blomsterprakt som årligen frambringas i änget, men stigen är nog en inbjudan till alla vägfarande att hämta andan och låta Gotland ingjuta lite glädje i trötta fötter.Smörblommor förekommer i en hel radda olika varianter, och oftast brukar vi inte ta med dem på bild eftersom mängderna är så överväldigande att hela fält färgas gula.

Det är alltså inte en gul blomma lite här och där, det är frågan om kubikmeter smörblommor. Kolmodins "Dem blomstringstid nu kommer" innehåller ju bland annat en önskan om att fotspåren skall "drype av fetma" och då kanske smörblommor kan vara något.

Margarin är inte en sekin bättre säger äntligen forskningen. Och kom ihåg att skolavslutningslåten "Den blomstertid nu kommer" inte alls handlar om blomster i sig utan Israel Kolmodin skrev om blomstringstiden, se Hångers källa, vilket nog är en omskrivning av den vårliga explosionen på Gotland.Ramslök, akleja, svinrot, höskallra och vanliga ängsorkidéer är andra blomster som växer i det frodiga kyrkänget i Etelhem.

Såna här askkoppar hittar Du förstås inte i Etelhems prästänge utan det får bli en liten promenad bort till Etelhems krukmakeri, som är Gotlands äldsta krukmakeri som ännu är i drift.

Vi har tagit med bilden bara för att påminna om att man inte får skräpa ner i natur.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Artiklar

4,3 km, Bieffekten
392 m, Killingmyr, nyanlagd våtmark

Fornborgar

2,1 km, Bendesborg

Historia

3,2 km, En sojde i Garde
3,2 km, Offerkast av sten

Kuriosa

2,4 km, Guldkotten - Rockdia 2002
4,9 km, Häradsstenen
3,7 km, Mangard - med anor från vikingatiden

Kyrka

697 m, Etelhem kyrka
4,0 km, Lye kyrka

Kåseri

4,0 km, Tänk mer
5,6 km, Värdegrund

Kämpgravar

4,5 km, Stabbgard

Målningar

4,1 km, Medeltida glasmålningar

Naturreservat

4,2 km, Bosarve naturskog

Platser

2,7 km, Lillrone kvarn
2,8 km, Strömma å, Malby å

Skulptur

4,0 km, Barnamorden
664 m, Dopfuntsfoten - Hegvald
685 m, Lejonskulpturen
4,0 km, Relikkista från 1100-talet
4,0 km, Tänkaren i Lye

Socken

689 m, Etelhem socken

Stränder

1,7 km, Sigvaldebadet

Träsk

2,6 km, Hageby träsk

Ängen

0 m, Etelhem kyrkäng