Gotlands största raukport


Platser - Eksta - Nära - Karta

Gotland, Gotlands största raukport - foto: Bernt Enderborg

Den största raukporten av de alla återfinns inte på själva ön utan strax bredvid, på Stora Karlsö, Hässelby läde kallas den (Hässelby lada på det märglösa riksspråket). Namnet sägs porten ha fått från en gård i Linde socken - gårdsnamnen i denna socken och här en karta - emedan de förvarade fiskeredskapen där.

Strax utanför lädu står en fyrkantig sten som på latin och svenska meddelar att Gotlands landshövding 1732 var på platsen. Han hette Grönhagen och är på Gotland känd för att ha rivit Roma kloster, som han byggde Kungsgården av. Han hade själv med sig stenen till ön varför han nog ansågs sig vara en stor betydenhet.

Kan inte Länsstyrelsen vara bussig och ta bort den där stenen? Den misspryder,och ingen bryr sig om Grönhagen i alla fall.Det syns inte på bilden hur stor porten egentligen är, men en sex-sju meter hög tör den nog vara; här finns ett bra foto av Stig Hammarstedt med jämförelsefolk i porten. Ibland sägs det att det bara finns två raukportar på Gotland, varav ovanstående alltså är det ena och den andra finns på raukfältet vid Lergrav och kallas Lergravsporten.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen