Är det nån i Källunge


Skulptur - Källunge - Nära - Karta

Gotland, Är det nån i Källunge - foto: Bernt Enderborg

Vi har redan många gånger nämnt de medeltida relieferna på Källunge kyrka - vardagsliv från 1300-talet. Här skall jag lyfta fram en del av ett kort som kommer från en scen där jag inte vet vad som händer.

Kika närmare på kortet ovan, se vilken min hon gör. Om någon i dag i Källunge hade en sådan mun skulle alla genast känna igen henne.

Kan det vara så att figurerna på relieferna föreställer då levande personer. Det kanske inte är herrar och damer vilka som helst utan Awair Kramp'n, Stor-Elsa, Botiaud osv.

Relieferna är förstås inte nånting som Grekland och Roms klassiska mästerverk, stiliserade idealporträtt, och det är inte heller fotografier eller dramatiska överdrifter som hos Eldh. De känns mera som nåt slags naturalistiska verk av kärleksfulla händer.


Här har du scenen, en del av 10-15 små scener som ingår i hela gruppen.

Jag vet inte vad kvinnan gör. Tvättar? Kärnar smör? Och vad det är för en figur som flyger över henne? Är det ett övernaturligt väsen, en liten djävul eller så? Är det ett trollspö hon har i handen? Är det en kvast hon kommer flygande på (kumma flaugnes pa)? Eller parkerar hon kvasten? En häxa?

Eller är det en alldeles vanlig underbar Källungehustru som i yngre år skulle ha förvridit skallen på David själv om hon badat på taket? Och du kanske skulle ha vetat vem det var om du hade bott i Källunge på 1300-talet.

---
PS. Om du tyckte att det sista stycket var väl underligt - David och takbadandet alltså - så kan du slå upp andra Samuelsboken i Bibeln och läsa kapitel 11 om Bat-Seba. Och inte heller skadar det om du lyssnar på låten Hallelujah av Leonard Cohen. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen