En torkbastu i Anga


Platser - Anga - Nära - Karta

Gotland, En torkbastu i Anga - foto: Bernt Enderborg

Torsburgs Hembygdsförening hägnade in och restaurerade 1981-82 den gamla torkbastun vid Suderbys i Anga. Den var gemensam för gårdarna vid Suderbys, som i bastun torkade malt och beredde lin.

Egentligen var jag på plats för att se om jag snabbt kunde hitta ryssgraven, där Surbi-Lasse skjauted (sköt) en av de ryssar som hade gjort strandhugg anno 1707 ei Austagan. Den hittar jag väl så småningom. Nu fick jag i alla fall syn på den lilla torkbastun varöver något fruktträd blommade för full hals. Vykortsvackert!


Den lilla vägen ner till Suderbys bjuder på en överraskande kort sträcka en övergång från hällmark till bördigare områden. För dem som sitter och kikar sig kring så kan man gott säga att det är ett sorts skådespel, ett vackert sådant. Och om du kikar efter längs vägkanterna i början av vägen så står där bergskrabbor i blå frisyrer.

Uppdatering av sidan 26/8-2019

Vi hade råkat skriva att Torkbastun, eller Lintork som en dito längs vandringsleden vid Kaupungs klint i Ardre kallas, låg i Kräklingbo socken, men en av våra vänliga hjälpare talade om för oss att den rätteligen låg i Anga socken. Vi tackar för hjälpen och uppdaterar direkt.

- Tack Anders Hellgren!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen