Lummelunda Brukspark


Platser - Lummelunda - Nära - Karta

Gotland, Lummelunda Brukspark - foto: Bernt Enderborg

Alldeles nedanför Lummelundagrottan, mittemot parkering, ligger Lummelunda Brukspark, som 1870 anlades med en engelsk brukspark i tankarna. Vattnet i bäcken kommer ur Lummelundagrottan och tar ände i havet några hundra meter längre ner.

Lummelunda Brukspark

Det är höga träd bredvid parkens stigar, nästan som i en skånsk bokskog trots att träden är mera ek och klibbal; det kallas rent av trädpark ibland.

Lummelunda Brukspark

Höga träd och forsande vatten, och är du där i vårens tid så kommer du att veta hur ramslök luktar (bilderna är från den 19/4-2015).

Lummelundagrottan

Vattnet kommer rakt ut ur berget hela vägen från Martebo myr; vi säger i vår utdikade tid myr medan man före slutet av 1800-talet sa Martebo träsk (insjö).

Lummelundagrottans mynning

Detta är Lummelundagrottans naturliga mynning; vattnet försvinner i slukhålen i Martebo någon mil uppåt land och dyker upp här. Linné skrev:

"5/4 väg från staden ankommo vi till Öfvestekvarn i Lummelunda socken, där masugn och hammare fordom stått. Vi betraktade här den underliga strömmen, som tager sin begynnelse vid Martebo träsk och därifrån går - väg under berg och dalar, kommandes ut här där lantborgen mot västra sidan är avbruten, vid dess rot liksom ur ett litet valv av två famnars bredd, 1 famns höjd. Under kalkberget, där strömmen strax formerar ett överfall från kvarn, såg stamp så högt att det är bland de ansenligaste i Sverige. Här vore tillfälle anlägga långt högviktigare saker, om Gotlands Manufakturer någonsin uppkommo."

Nästan två meter hög och fyra meter bred. En famn = 1,7784 meter.

Lummelunda Brukspark

Fabrikörerna gjorde förstås detta. Vattnet kommer ur klippan strax bakom fallet.

Lummelunda Brukspark

Vattnet rinner genom den sköna engelska bruksparken. Det gröna på marken är ramslök; plocka nu inte allt där, det finns gott om ställen i Lummelunda, och annorstädes, som luktar likadant.

Lummelunda Brukspark

Här ser du lite av känslan i parken, höga trän och trampade stigar. Skönt!

Lummelunda Brukspark

Även om det inte är några riktiga våldsamheter, kan det vara läge att hålla ögonen på ungarna. Ta med dem ner till stranden.

Lummelunda Brukspark

Efter några hundra meter uppifrån grottan letar sig bäcken ut i havets stora blå.

Vi var och tog bilder före lövsprickningen för att du skall få en känsla av parkens höghet - luft och rymd, som i en skånsk bokskog. Du behöver inte besöka grottan utan parken räcker gott som ett eget utflyktsmål: en picnic i det gröna, kanske frukost med rött vin och pimpinella eller en enkel kärleksmåltid med din sköna (parken ligger på solnedgångssidan och det är bara att knalla ner till stranden), men lite luft och natur och skutt för ungarna duger så bra så.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Bildsten

3,9 km, En bildsten i Väskinde

Fiskeläge

2,7 km, Nyhamns fiskeläge

Företag

2,6 km, Lummelunda Vandrarhem

Kyrka

4,6 km, Lummelunda kyrka

Magiska Gotland

2,5 km, Fossiljägare
4,7 km, Nerför Gröna gården

Museer

2,7 km, Fiskerimuseet i Nyhamn
878 m, Lummelunds Bruk

Målningar

4,6 km, Pietá i Lummelunda
4,5 km, Yttersta domen

Naturreservat

120 m, Lummelundagrottan

Platser

0 m, Lummelunda Brukspark

Rauk

153 m, Gamle Patron, en rauk i Lummelunda

Stränder

2,8 km, Brissund

Ängen

4,6 km, Lummelunda kyrkänge