Den gulbleka hästen i Hogrän


Skulptur - Hogrän - Nära - Karta

Gotland, Den gulbleka hästen i Hogrän - foto: Bernt Enderborg

När man beskådar den fantastiska 1100-talsdopfunten av byzantisk fason i Hogrän medeltida kyrka vet man inte vad man skall tro. Vem är det på bilden ovan?


I de dekorationsfält som löper runt andra dopfuntar ser man ofta bilder som har att göra med Jesu födelse. Ovan ser vi säkert Marie bebådelse, dvs ängeln som steg ned och sa till Maria att hon skulle bli havande, vilket bl a föranledde att Jakob fick en dröm, se Den sovande Jakob. Men vem är änglaryttaren ovan på bilden överst?

Jag tror dock inte att alla bilder på dopfunten i Hogrän har med Jesu födelse att göra. Där finns bilder på t ex en som rider på något slags lejon, en annan på en kille som sitter framför ett konstig träd och tycks ha ont i foten och en tredje på en med röd mössa/hjälm som rider på något slags djur (hästfågel) som han försöker strypa.


Med vad är det här för en? Är det det fjärde sigillet, den gulbleka hästen, vars ryttare heter Döden och kommer med hela helvetet i följe?

Det syns på dopfunten att hästen har haft gul färg på sig någon gång i tiden. Tanken kan väl vara att om du inte döper dig och går med i den kristna gemenskapen så blir det inte roligt för dig när den dagen kommer, när du skall träffa killen på hästen.

För skoj skull kan vi nämna att Clint Eastwood regisserar och spelar huvdrollen i filmen Pale rider, som anspelar på den gulbleka hästen, ty han utger sig i filmen för att vara präst och räddar ett litet samhälle av guldgrävare från ett girigt gruvbolag - prästen har hela helvetet med sig i form av dynamit.

Man kan ju förresten undra om det inte är det första sigillet som återfinns på Fardhem kyrka. Berättelsen om de fyra sigillen återfinns i Uppenbarelseboken i Bibeln, vilket på det hela taget är en märklig bok, se t ex Klädd i solen. Nutidens svenskar får inte lära sig ett knäpp om dessa saker i skolan, varför de allmänt inte har en chans att ta del av all kultur och tankar som finns framför ögonen på dem. Förfäderna skall glömmas bort till förmån för pedagogiskt slidder sladder. Sorgligt. Förresten, vilken färg har D'Artagnans häst i de tre musketörerna när han ger sig av hemifrån?
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen