Visby den 26 juli 2001

Så här i Juli är Visby i full gång, och trots att det är en torsdag så är stan full av folk.

Det är en skön och varm och mysig stad vi har, fast kanske en smula för varmt i mitt tycke eftersom man blir svettig om man promenerar fort.

Det är roligt att man långt fram på kvällen ser hela familjer strosa runt och titta, äta remmar, glass och kanske åka ett eller annat varv karusell. Nåt bök och stök ser man inte av förrän framåt 11, då ungdomar börjar ställa sig i kö utanför Munkkällaren, Gutekällaren mitt i stan eller vid Burmeister på Strandgatan, men då är böket koncentrerat till 50 kvadratmeter av Visby.

För övrigt går glada människor omkring, livemusik hör man från många ställen, allt från underbara trubadurer till riffande elgitarrister.

Visby är underbart en sommarkväll i Juli!


På Södertorg hann jag fånga ett rött stänk av solen innan den drog sig tillbaka för dagen i en bädd av moln. Någon solnedgång med färger var det inte denna kväll, lite synd men så är det.

Längst till vänster på bilden ser Du lite grann av uteserveringen på Visbys enda Kinakrog. Den finns en hel radda olika restauranger i Visby, krogtätaste staden i Sverige rent av, och har man bara slantar så finns det all möjlighet i världen att få sätta sig på en heltrevlig uteservering någonstans och njuta kontinentalt folkliv och kockarnas utsökta skicklighet.

Södertorg rockar väl inte fett om man är omkring 20 år, då skall man neråt Stora torget och Hamnen ty det är där sånt händer, men det emellanåt jag går ut genom Söderport och tar direkt till höger för att gå ner till hamnen genom Pallisaderna eftersom det är vackert och pilgent - man kommer ner alldeles utanför Vandrarhemmet (det gamla fängelset).


Adelsgatan som börjar vid Söderport innehåller många affärer, shoppar och vad det kan heta. Uteserveringar överallt, på bilden ser Du folk sitta vid stans bästa café och kanske mumsa bullar.

Caféet heter Skafferiet och kan utan vidare rekommenderas; 1700-tals miljö.

Nu kommer jag inte ihåg vad det där caféet heter i Sigtuna (som man måste besöka när man är där), Tant Brun kanske, men Skafferiet skall man inte missa när man är i Visby - det är lika hemskt som att vara i Uppsala utan att gå på Ofvandals.


På Södertorg satt en trubadur på Nunnan och underhöll. Lite senare på kvällen passerade jag Nunnan igen och då hade han fått igång folket.

Det är ju inte Allsång på Skansen med långstången, men folk var glada i alla fall och sjöng av hjärtats lust med i Små lätta moln, Öppna landskap, 800 grader och Staten och kapitalet. På torget stannande folk och familjer till för att få smaka en liten bit av glädjen från Nunnan.

Och kanske är det just detta som är Visby. På sidan av de stora i nöjesindustrin bubblar glädjekällor upp precis där man är. Man behöver inte vara centralast för att kärleken från Visby skall lägga sig som sommarskratt kring hjärtat.

Kom och älska Visby, Visby älskar redan Dig!


Om man går ut från Södertorg åt väster och därvid svänger åt söder, så kommer man till S:t Hansgatan.

Det finns små butiker, konstmuseet ligger där och hela gatan ger ett konstigt intryck. För om man går omkring och kikar så ser det ut som en liten mysig gränd som i vilken annan stad som helst, men sträcker man nacken som en turist och ser uppåt så ser man det.

De små butikerna, caféerna, Svarte Rudolf osv. de ligger i tidigmedeltida hus allihop, från mitten av 1200-talet eller så; de stod där före Stockholm var något annat än ett fiskeläge, de var gamla redan när Gustav Vasa påstås att åkt skidor i Dalarna.

Det är inte alltid man tänker på Visbys ålder när man går där, men den finns överallt. Stämning, historia, vackert!


På Strandpromenaden nedför Almedalen och Kruttornet satt många och njöt av den stillsamma och Medelhavsvarma kvällen.

Här är några änglar som passerade min kamera. De fnifsade runt och var väl antagligen ute på spaning efter vackra hjältar.


Mycket av folklivet har de senaste åren flyttats sig till hamnen. Restaurangerna ligger efter varandra (till och med en ny Sushi-restaurang fanns) och barerna lockar med musik och söta servitriser.

På bilden ser vi Tom's Garage, som inte enbart är en restaurang och bar utan också en radiokanal - Right on Radio på 89,2. Det händer att man kan sitta i baren och önska musik som går raka spåret ut i etern.

På hamnen finns alltifrån After beach till Skeppet som stänger först klockan fyra på morgonen, allt för familjen och partysugna ungdomar.

Vill man till äventyrs ha lite kultur i magen så är det bara att öppna ögonen. Man ser inte så mycket av ringmuren längre, men alldeles ovanför Vandrarhemmet Fängelset låg en gång Visborgs slott som sprängdes av danskarna på 1600-talet, den nuvarande hamnen var inkörsporten till den medeltida hamnen i Visby, som låg i Almedalen, så skutorna seglade förbi nästan hela Visby, väl inom kanonskotts håll, när de skulle in till Visby. Genom gästhamnen, förbi Högskolan och la till vid en brygga någonstans i Almedalen, för att sen segla ut alldeles bredvid Kruttornet.

När Du promenerar i hamnen så går Du alldeles utanför muren i Östersjöområdets mäktigaste stad under medeltiden. Stockholm fanns inte, Göteborg fanns inte, Sigtuna kanske.
/text och foto Bernt Enderborg