Båticke i Anga


Stenrösen - Anga - Nära - Karta

Gotland, Båticke i Anga - foto: Bernt Enderborg

Korten är tagna lite för sent på kvällen den 12/9-2013 varför de är lite mörka; jag får ta bättre kort om jag har vägarna förbi någon gång. Det är en tjej strax över 20 år av normallängd som står på stigen framför röset (dei jär dotan).

En halv kilometer öster om Anga kyrka (följ den lilla vägen) återfinns stenrösen vid Båticke; det står en liten kringla vid vägen kant. Det ligger två stycken rätt rejäla rösen från bronsåldern på platsen, några mindre rösen ligger i närheten men alldeles säkert är skogarna fulla med lämningar (det finns ungefär 400 stora stenrösen kvar sen bronsåldern på Gotland, mindre rösen från järnåldern finns det tusentals av).Det största röset vid Båticke är över fyra meter högt och sisådär 40-45 meter i diameter. Kratern i mitten är 20 meter i diameter, och sådana härrör kanske från någon konstruktion som har rasat samman; utgrävningar från andra rösen tycks stärka denna teori, se Kauparve röse i Lärbro - dessa rösen från bronsåldern är alltså byggnader, se Översikten för stenrösen.Den södra sidan av det största röset är nedrasad, nedkastad eller något annat; man får en känsla av vilken attans massa sten det är fråga om. På den södra sidan av rösena finns oftast något påhitt som vi inte vet vad det är, se t ex Uggarde rojr, Digerrojr, Mastarojr och Snodarojr.Här är baksidan av det stora röset, åt norr till, så att du får se hur brant röset är - det är fyra meter högt det där. I bakgrunden syns det andra lite större röset på platsen.På norrsidan av röset finns något som nästan ser ut som en ingång i röset, jfr den sjätte bilden på Uggarde rojr. Spännande?På den västra sidan av röset finns det som visas på bilden. Vad det är för något vet jag inte, och inte heller om det är från bronsåldern eller om det är något som senare tiders barn har åstadkommit.

På bilder kan du också se, om du anstränger dig, att det finns lite fler låga rösen och stensatta gravar från järnålder vid Båticke. Stenrösena har nämligen "använts" under långliga tider för begravningar och måhända också andra ceremonier, varav tutande i lång bronslur tycks vara illustratörens favoritmotiv på de städse närvarande informationsskyltarna. Det finns också ställen där man tror att man har tagit material från rösena för att bygga nya gravar.Det är ett gigantiskt röse, väl värt att fundera vid en stund. Bilen parkerar du i princip på någons tomt och sen får du promenera ett par hundra meter ner i skogen för att hitta röset. Det är en skön promenad, och på de fuktiga blomsterängarna alldeles i början surrade hundratals av de små bruna Gotlandshumlorna - tilltalande omgivningar.

Den lilla vägsträckan från kyrkan ner till Baju fiskeläge har fyra utomordentliga sevärdheter: Anga kyrka, Båticke stenröse, Bendes änge och fiskeläget (det sistnämnda är kanske inte så där märkvärdigt). Det är inte makalöst utan bara Gotland.

Vill du vet mer om sevärdheterna i environgerna så kika längre ner på sidan.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen