Kräklingbo änge


Ängen - Kräklingbo - Nära - Karta

Gotland, Kräklingbo änge - foto: Bernt Enderborg

En stunds vila, en plats för picnic eller bara en nypa frisk luft, om du börjar bli trött i bilen, kan änget alldeles bredvid kyrkan i Kräklingbo bjuda på. Den gamla eken, bilden ovan, drog sin sista suck för några år sen - ihålig i minst 100 år.

I och för sig är så gott som samtliga ängen på Gotland besökansvärda, men om man letar efter något speciellt kanske inte änget i Kräklingbo är så där över sig, men det måste vara ett gott änge för bygdens folk att samlas i och ha trevligt tillsammans. Ungarna brukar ha skolavslutning där.

Nu hade man slagit änget vid mitt besök, det görs vid den här tiden, och det kanske drar ner mitt intryck något. Men många fåglar såg jag, varför änget verkar välbebott. Verkligheten är bättre än bilderna. Jag hörde någon trädknackare, men jag lyckades inte få syn på den, en spillkråka eller en hackspett av något slag. Änget är luftigt!


Förtänksamt folk har planterat en ny ek alldeles vid den gamla. Om en antal år kan alltså folk gotta sig åt eken i änget i 5-600 år sisådär.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen