Kapellet fiskeläge


Fiskeläge - När - Nära - Karta

Gotland, Kapellet fiskeläge - foto: Bernt Enderborg

Fiskeläget Kapellet i natursköna När socken på sydöstra Gotland är ett blåsigt smycke i en oansenlig vik. Det är väl kanske lättast att hitta dit om man kör till Närshamn och sen tar den lilla vägen alldeles bredvid strandkanten söderut.

Det har sitt namn av att det faktiskt låg ett litet kapell i backen strax norr om bodarna, längs vägen på bilden, men det är borta nu tillsammans med sin historia.Lit de parade

Avsomnade flytetyg finns det gott om på Gotland. Överallt ser man dem, nyligen förgångna eller halvt om halvt begravda i sanden kringvuxna av ihärdigt gräs.

Kapellet fiskeläge

De fiskar

De gutniska fiskelägena är inget som har skapats för att turister skall få luft. Närkarna som är ett aktivt folk fiskar fortfarande, även om det minskar med tiden.

Kapellets fiskeläge, När socken

Fyren på Närkholm

Om man knallar bakom strandbodarna ser man fyren på Närkholm, ett ställe du också bör besöka eftersom man andas lättare där. Passeras Hamngardi finns lite histora.

Kapellet fiskeläge
Flygfoto Björn Pettersson

Råkar du komma flygande ser Kapellet ut som ovan. Socknen När på sydöstra Gotland innehåller många pärlor - det är väl använd tid att befinna sig i den.

- När?
- Hvergang!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen