Ardre kyrka


Kyrka - Ardre - Nära - Karta

Gotland, Ardre kyrka - foto: Bernt Enderborg

En av Gotlands minsta kyrkor. Uppförd under 1200-talet, men har föregåtts av en äldre kyrka från 1100-talet. Sakristia 1800-tal.

Ardre kyrka, målningar

Interiören omgestaltad vid restaureringen 1900-02 av A.H. Hägg, målningar från samma tid av C.W. Pettersson. För den som vill ha klart för sig vilka attribut apostlarna brukar framställas med kan ett besök i kyrkan ordna detta. Tvivlaren har sin vinkelhake, Bartolomeus, Andreas sitt snekors osv. Hela kyrkan är full av apostlar, profeter och heliga män, allt målat i början av 1900-talet; en modern passionsfris finns det också.

En liknande omgestaltning av en hel kyrka finns också i Dalhem, som det ena av två på sitt sätt avskräckande exempel, men det är ändå mysigt att se kyrkor så fullproppade av målningar som de en gång nog var.

Ardre kyrka, dopfuntArdre kyrka, triumfkrucifix, ringkors

Dopfunt och triumfkrucifix från 1200-talet.

Ardre kyrka, altarretabel

Altarretabel och målat glas i koret 1300-tal. Madonnabild 1500-tal. Inre restaurering 1981 då orgeln flyttades till långhuset.

Ardre kyrka, skulptur

Den här figuren kikar på dig om du går in i kyrkan - det måste väl vara "hånnpelle". För övrigt är kyrkan exteriört inte skulpturalt utsmyckad. Det finns en biskop från 1100-talet och en figur till, måhända en ärkeängel eller så.

Lite mer
Om du står på kyrkogården och kikar söderut så ser du på åkrarna fornlämningar som är från järnålder; kämpgravar (husgrunder) och lite sånt. Ett konkret exempel på hur närvarande historien alltid är på Gotland. Borta vid bygdegården står förresten en kopia av en bildsten som är världsberömd och kulturstulen till Stockholm.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen