Hoburgsgubben - rauken


Rauk - Sundre - Nära - Karta

Gotland, Hoburgsgubben - rauken - foto: Bernt Enderborg

Längst ner på Gotland ligger Hoburgen, 176 km söder om fyren på Fårö, som är en 35 meter hög klint med branta sidor. Den övre delen uppbyggd av rödaktig kalksten nästan uteslutande bestående av fossiler, bl a sjöliljor, och längst nere vid stranden tar ett stråk av sandsten sin början för att fortsätta norrut på den västra sidan av Storsudret. På klinten står den mest avbildade rauken i Sveriges land - Hoburgsgubben.

Hoburgsgubben

För många år sen tog en lustigkurre sig för att bemåla näsan på Hoburgsgubben - lite av den röda färgen syns fortfarande å nästippen. Nu är den gul, se första kortet.

Hoburgsgubbens matsal

Den största grottan i klinten är Hoburgsgubbens matsal, där fordom gubben själv dinerade så länge han var på benen, men nu står han stadigt på en klint som kallas Tredjeborg.

Se sagan om Hoburgsgubben.

En liten port att klättra genom finns det också. Men den största raukporten finns på Stora Karlsö, där kannibaler en gång huserade i grottan Stora Förvar, en annan känd sådan är raukarnas rauk som emellanåt kallas S:t Oles port (Hunden vid Gamle hamn) och ytterligare en annan är Lergravsporten.

Besök Hoburgen i alla fall

Hoburgsgubben i sig själv är inte mycket att se, men Hoburgen är trots detta en väldigt skön plats att besöka, härlig utsikt, se sidan om Hoburgen.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

5,1 km, Klasens bodar - fiskeläge

Kastaler

4,5 km, Sundre kastal

Kuriosa

1,5 km, Bangstenen i Sundre
4,4 km, Kan du gissa

Kyrka

4,4 km, Sundre kyrka

Naturreservat

5,0 km, Muskmyr
3,9 km, Vaktbackar

Platser

3,4 km, Gullstaini - guldstenen
1,9 km, Hoburgs fyr

Stränder

4,8 km, Kettelviken