Högklint


Naturreservat - Västerhejde - Nära - Karta

Gotland, Högklint - foto: Bernt Enderborg

Halvannan mil söder om Visby ligger Högklint med förträfflig utsikt, ett ställe att promenera någon timme - det är Visby söderifrån på bilden ovan. Norr om Visby finns också en rätt bra utsiktsplats, alldeles vid den medeltida galgen, Galgberget, som är en av få återstående medeltida avrättningsplatser i Sverige, en sevärdhet av rang, men utsikten är dock bättre på Högklint.

Högklint söder om Visby, utsiktsplats

Du får inte låta barnen springa som de vill på Högklint. Det finns inga som helst skyddsräcken och klinten är som högts 48 meter. Det kanske inte låter så där vådligt men när man står där vid kanten så känns det i benen så där du vet.

Högklint, Västerhejde socke

Söderut lägger kusten iväg. Det är härlig att se och du kan promenera längs kanten ganska långt, som forsätter ända ner åt Toftahållet till.

Gaitsvältu, getsvältan, Högklint

Gaitsvältu, getsvältan

En liten avsats ligger mitt på klinten, en trappa finns så att man kan gå ner. Det är en underbar plats med små grottor och en grön plätt för älskande att vila ut. Kanske borde vi påminna om att solen går ner i väst varför mycket bättre plats än Gaitsvältu för åskådande av solnedgångar får man väl inte. Solmedgång.

Högklint, bostäder

Alldeles norr om Högklint ligger Fridhem, som är det gula taket som sticker upp i vänster på bilden. Det måste vara ett rätt vackert ställe att bo på, se stugan vid kanten.

Rövare Liljas håla, Högklint

Rövare Liljas håla

Rövare Liljas håla ligger där, en falsk rauk, berg som glidit ut i vattnet, och som är döpt efter den rövare som höll till i trakterna, se Stackars Lilja.

Visby, havets drottning, Högklint
Visby, Havets drottning, Östersjöns pärla, Rosornas stad - kärt barn...

Utsiktsplats, Västerhejde

Högklint är magnifik utsikt över Visby, Östersjöns pärla glittrar. Det är gott att leva!

- Ser du kronan?
- Nä, kortet är inte manipulerat.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Färjor

6,0 km, Destination Gotland