text bild karta   info, a-ö

Glimmingehus - ett gutniskt hus i Skåne

Gotland | Kåseri
Glimmingehus
Glimmingehus - ett gutniskt hus i Skåne , foto Bernt Enderborg

En präktig byggnad i Skåne


Vid ett besök hos mina goda vänner Gisberth och hans fru på i Österlen tog vi oss en dag ledigt för utflykt, bl a besökte vi Glimmingehus.


Det är förstås ingen tvekan om varifrån byggnadsstilen kommer, och den som har läst historia vet att byggnadsherren hette Jens Holgersen Ulfstand - mitten nedan (till vänster respektive höger fruarna av ätterna Brahe och Trolle).


Ulfstand föddes omkring 1460 och dog 1523. Han var danskt riksråd och amiral. 1487 insattes han som länsman på Gotland, varifrån han bekrigade bl a Sverige, 1509 fick han ett nytt uppdrag som amiral för den nyskapade danska örlogsflottan. Glimminge ärvde han 1485 av sin far, Holger Henrikson Ulfstand, som tillsammans med sin fru Brigitta Rosensparre har en gravsten av gotländsk kalk i Vallby kyrka; Jens ligger också begravd i kyrkan. Mellan 1499 och 1513 uppförde Ulfstand sin borg Glimmingehus, som enligt inskriften över ingången grundlades "annen sancte valborge dagh" 1499.


På Gotland är skåningen Ulfstand synnerligen illa omskriven i hävderna: han höjde skatter och roffade åt sig allt han orkade, och lite av kontinentens feodalstorhetsvansinne bodde nog i länsmannen. Men vi får dock komma ihåg att denna svenska historia är skriven av svenskar och för dom är dansken Ulfstand en nagel i ögat. Dock vet vi att allmogen på Gotland var synnerligen förtretade på Ulfstand och skickade en drös klagomålsbrev till danske kungen, som, om jag minns rätt, avsände en delegation till Gotland för att reda ut det där. Delegationen kom väl till rätta med ett och annat, Ulfstand var emellertid snabb med att träffa förlikningar, men ingalunda med allt, bl a införde han slottsköp, dvs att länsmannen hade rätt att till ett av honom fastställt pris köpa varor av bönderna som han själv sedan sålde med god förtjänst, t ex klippingshandskar av mjukt gotländskt läder. Men det är ju ingalunda värre än de avarter som förekommer n i dag varför vi inte skall döma Ulfstand för lättvindigt.


Inuti borgen finns en åttakantig stentavla kring vilken en inskrift i medeltida minuskler löper - översatt till svenska:

"Jag är en kämpe stark och stor
från Gotland jag till Skåne for 1487 (mcdlxxxvii)"

Den vanligaste tolkningen av inskriften är att den avser Ulfstand själv, som alltså av obekant anledning antas ha velat komma ihåg att han for från Gotland till fädernegodset Glimminge när han blev länsman på Gotland. Nils Lithberg har därför lagt fram en rimligare förklaring, nämligen att inskriften avser något annat än Ulfstand själv. Lithberg säger förkortat att då Ulfstand kom till Gotland började han omedelbart skeppa byggmaterial från ruinerna i Visby till Skåne, alltså är själva Glimmingehus den "kämpe stark och stor" som nämns i inskriften.

Mycket av materialet i borgen kommer från Gotland, därtill antar en och annan att det nog är gotländska byggmästare som utfört det mesta av arbetet och att den nämnde Adam van Düren nog bara har gjort lite utsmyckning. Och det är inte bara sten som kommer från Gotland, troligt är också att delar av virket är gotländskt ty i en klagoskrift till danska majestätet säger bönderna på Gotland att de utan ersättning hade fått leverera virke till slottsbygget i Visby (som skatt), och det hade man tydligen gått med på, men Ulfstand hade krävt in virke under hela sin länsmanstid vilket alltså rimligen var bra mycket mer än behovet vid Visborgs slott.

- Glimmingehus är en ivägburen bit Gotland mitt på Österslätt i Skåne.


Min gode vän har ju farit "från Gotland till Skåne" så jag tyckte det var lika bra att ta hand om honom direkt. Och i förbigående skall vi också nämna att Dansk TV säger att den 100%-iga bonden Frank Erichsen, bonderøven, på något sätt är släkt med Ulfstand själv.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

april

13Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan

1) Inskriften över porten på Glimmingehus

Var på Glimmingehus i dag, och ville gärna veta vad inskriften över porten betyder i sin helhet. Intressant att båda fruarna verkade vara med. Kan du hjälpa mig?

Tack, MVH,
Jim i V Götaland

... webmastern kommenterar 5/8-2013, samma dag ---

Hej Jim!

Enligt Jan Svanberg i Fornvännen 1963, 108-124, här är en länk (pdf-fil) står det:

"Redan i maj 1499 börjar van Düren arbetena på Glimmingehus. Reliefplattan över portalen visar hans statuariska gestalter i helfigur. I mitten ser vi byggherren i full rustning med de tre Ulfstandska vargtänderna i vapnet vid sina fötter. Till höger om sig har han sin första hustru Holmgard Axelsdotter Brahe och till vänster sin andra hustru Margareta Arvidsdotter Trolle med det grimaserande trollansiktet i sitt vapen. Över byggherren står inskriften "anno domini 1499 annen sancte Valborghe dag tha lade jak Jens Holgerson förste stenen i grundvalen i thette hus".

Surfa till Fornvännen och sök på "Glimmingehus" så finns där mycket information.

/bernt

2) Husstil

Vad kallas husstilen med sådana?

webmaster kommenterar


- Trappgavelshus, se Wikipedia, som var vanligt under medeltiden i Visby, se t ex Liljehornska huset. Och klickar du upp Vädersolstavlan från Stockholm på 1500-talet så kanske du ser något överraskande (dotterstad till Gotland),

/webmastern

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Kåseri: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.