text bild karta   info, a-ö

Etelhem socken

Gotland | Etelhem socken | Socken | Utskrift | Mobilsida
Etelhem socken
Etelhem socken, foto Bernt Enderborg

Lite om Etelhem socken på Gotland


Sköna, lummiga Etelhem är en jordbrukssocken som ligger ungefär mitt på ön, lite åt öster till, alldeles söder om ett av de stora rev som går på snedden tvärs över Gotland. Envar som kommer norrifrån, från Buttle, kör ner för kanten på revet där skogen tar slut, men Etelhem börjar dock lite längre upp i skogen, strax efter Häradsstenen.

Här är en karta över Etelhem.

Vi skall kvickt nämna att nuförtin har man en liten scen i Etelhem, se Sweet Jazz Trio 2011, vilket är lysande. Vi får väl hoppas att Tolle fortsätter att streta på.

Geologiskt tankeväckande

Etelhem är en geologisk intressant socken, inte bara för namnet, som emellanåt tros komma från den fossil som vi gutar kallar "kattskallar" (aitlar), ty det är så lätt att i de små backarna se såväl korallrev som påbörjades då Gotland ännu låg och guppade i vattenbrynet vid ekvatorn ungefär som grusbackar skapade av den senaste istiden (t ex pulkabacken strax vid Sigvalde); och dessa rev är alltså lättast att se i Etelhem.
Tar du av mot socknen Garde, som ligger i öster, så åker du upp och ner för småbackar (korallrev), fortsätter du mot Lye och Stånga så stiger reven uppåt strax efter Etelhems krumakeri, och tar du dig ner i Barmyr i östra delen av socknen så kommer återigen det stora revet där skogen början; Barmyr är också början på en väldig myr som numer utgör den bebodda delen och som fortsätter genom hela socknen åt väster till Lojsta; åt norr och nordväst ligger stora skogsområden - tar du Hjortersvägen mot Hejde så är det ett stort stycke skog med gotländska mått mätt.

I Etelhem finns också ett par av blott få djupare sjöar på Gotland; vi kallar alla för träsk: Sigvalde och Hageby. Vanligen är träsken (insjöarna) inte särskilt djupa 5-8 meter (de största av dem har man av någon anledning bestämt sig för att använda som vattentäkter för Visby och Fårösund).

Etelhems kyrka

En vacker gotisk kyrka med partier från 1300-talet; vissa delar härstammar från den äldre romanska. Skulpturnamnet Hegvald, som är en ny stil och har givit klang i konsthistorien, har sin hemort i kyrka, se dopfuntsfoten. Här finns även utsökta glasmålningar från 1400-talet.Prästänget är väl måhända inte Gotlands gladaste men det ligger väldig bra till för en bensträckare, och folket brukar se till att det finns en liten uppklippt stig genom änget att promenera, se Etelhem kyrkäng.

Fornminnen

Som i andra socknar finns det fornminnen i Etelhem. Mest imponerande måste väl den utomordentliga fornborgen Bendesburg vara, men det är också lätt att se kämpgravar, allra helst om du tar vägen mot Lojsta och kikar åt höger precis där björkdungen tar slut i det centrala samhället.

Mer om Etelhem

Information

Gårdar

Företag

Fornborgar

Bendesborg

Kuriosa

Guldkotten - Rockdia 2002

Kyrka

Etelhem kyrka

Skulptur

Dopfuntsfoten - Hegvald
Lejonskulpturen

Socken

Etelhem socken

Stränder

Sigvaldebadet

Träsk

Hageby träsk

Ängen

Etelhem kyrkäng
Annexen
Bare
Bjärby
Botes
Hageby
Kyrkeby
Lere
Nygårds
Sigvalde
Tänglings
Uglause
Västringe
Är ditt företag inte med?
Epost eller tel 0498-513 56.

Länkar

Fornfynd Etelhem
Kyrkans kontaktuppgifter

Byggnadsminnen

etelhem tänglings 1:73

/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
etelhem socken

Vägbeskrivning


etelhem socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om .

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan