text bild karta   info, a-ö

Barshalder skeppssättning

Gotland | Grötlingbo socken | Skeppssättningar | Utskrift | Mobilsida
Barshalder skeppssättning
Barshalder skeppssättning, foto Bernt Enderborg

Den sydligast belägna skeppssättningen på Gotland


Gotlands sydligaste skeppssättning återfinns i Grötlingbo socken. Något särskilt namn på denna har jag aldrig hört. Barshalder är det namn som används för det stora gravfältet på södra Gotland mellan Grötlingbo och Fide, där man har funnit massvis av saker från brons- och järnålder. Här använder jag namnet Barshalder därför att skeppet återfinns på detta gravfält. Måhända skall tilläggas att därboende folk nog inte säger "Barshalder", det är bara tolkat så, de torde säga "Bassalda" eller något åt det hållet.

Skeppssättningen på Barsalder

Skeppssättningen är i alla fall 19 meter lång och undersöktes 1928 då man fann brända ben och krukskärvor. Från en teckning som gjordes av Hilfeling 1799 vet man att det precis söder om skeppet stod tre stenar på rad som en vacker svans. Dessa är, liksom många gravar på denna sida av väg 142, borta för länge sen. Däremot finns en rund stensättning kvar att se alldeles norr om skeppet.

Skeppssättningen i Grötlingbo

Precis norr om skeppssättningen ligger en rund och stenkantad grav, en s.k. stensättning. Hagen där det hela ligger är promenadskön.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Grötlingbo socken

Vägbeskrivning


Grötlingbo socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Skeppssättningar.

I närheten - fågelvägen


Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

1) Något mer att berätta om Barshalder

Finns det något mer att berätta om Barshalder? Ska göra ett skolarbete om denna sevärdhet.

Tack på förhand.

MVH Henrik Andersson


--- webmastern kommenterar ---

Hej Henrik!

Det finns hur mycket som helst att berätta om Barshalder, som är en lång grusås som sträcker sig åtminstone från Grötlingbo ner till Fide - de vikingatida gravar som undersökts har givit många och ovanliga fynd.

Jag har dock varit och letat efter Kattlunds röse, eller åtminstone vad som finns krav av detta, men dessvärre inte hittat något och inte heller någon att fråga. Ett skojigt svar fick jag då jag besökte Kattlunds museigård för ett par år sen och frågade efter röset, ty de sa att det står nog på Guteinfo.

Jag tänkte nämligen ta som början på lite information om Barshalder just jämt detta röse, sen arbeta mig neråt förbi bl a skeppssättningen, gravar och deras innehåll, brödstenen, gullbacken, stainvastar och sluta berättelsen i ett grustag i Fide.

Men detta projekt har jag inte hunnit genomföra än, min tid är begränsad och den skattefinansierade konkurrensen från Gotlands kommun retar också nästan slag på mig, men jag skall se om jag hitta något att lägga ut under nästa vecka. Just nu kan jag inte säga mer än att det växer najkar här och var på det stora gravfältet.

För att du skall få veta hur svårt det hela är skall du få en länk av mig:

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2%3A191827/FULLTEXT01.pdf

Det är inte alldeles lätt att sammanfatta det hela på ett vettigt sätt.

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Skeppssättningar: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Grötlingbo: länkar, karta.