text bild karta   info, a-ö

Åminne havsbad

Gotland | Gothem socken | Stränder | Utskrift | Mobilsida
Åminne havsbad
Åminne havsbad, foto Bernt Enderborg

En god familjestrand i Gothem med skönaste sand, café, restaurang och till och med en liten livsmedelsbutik vid stora vägen, stugor, camping, pool, rekommenderas


Åminne är som gjort för familjen - långgrunt och gott om plats på stranden. Alla bekvämligheter finns på plats: kiosk, restaurang, enklare livsmedelsaffär, pool, camping och stuguthyrning. Alla klarar sig vid Åminne!

Åminne havsbad

Stranden är bred och lång. Förvisso kan det vara mer folk som gassar än vad bilden ovan visar, som är tagen under Almedalsveckan 2010, 7 juli, men stranden är bred och mjuk, du får plats.

Åminne havsbad

Själva stället kallas Åminne men hela viken heter Vitviken, vilket inte bara beror på den breda sandstranden utan också att t ex Gothemhammar, ena kanten av viken så att säga, lyser med kritvit krossad kalksten bemängd av fossiler.

Åminne havsbad

När man går från parkeringen till själva stranden går man på en bro över Gothemsån, och där finns en liten brygga varifrån barnen kan fiska spigg (baingyl kallar vi sådana på Gotland - det finns ingen vettig översättning av detta ord). Ungarna på bilden hoppas förstås fånga kolossala gäddor, hajar och annat, men fann bara småspigg.

Åminne havsbad

Det finns en bekväm asfalterad gång till stranden från den översta parkeringen - bra för barnfamiljer och för dem som har svårt att ta sig fram.

Åminne havsbad

Vid restaurangen/caféet finns en liten pool (och dusch) så att de minsta barnen och de barn med hälsosamt mycket spring i benen kan hållas under kontroll medan slitna föräldrar kan få en kopp kaffe. Det är ett välsignat påhitt!

Åminne havsbad

Strax bredvid restaurangen, alldeles ovanför campingen, finns minigolf för de som tycker att de behöver ha något att göra.

Natur

Givetvis finns en bred strandremsa, en torr strandäng så att säga, före den breda sandstranden, med ömtålig och radikalt annorlunda växtlighet än vad du är van vid. Här finns växter som överlever iskallt vinterklimat och uthärdar snustorra långsomrar. Det är inte fråga om makalösa strandängar utan mera ett slags bevis på Gotlands envishet.

Den som gillar raukar bör hålla ögonen öppna strax före Åminne, om du kommer norrifrån som i vägbeskrivningen från Visby, ty det står sådana alldeles i skogskanten. Och vill du ha mera natur så åk ut på Gothemhammar, där konstnärer sitter längs strandkanten och målar och där du kan få se rödsysslan om du bara vet var.

Historia och sevärdheter

Utan att folk vet om det så bör Åminne vara en plats av stor historisk betydelse för Gotland. Längre upp i socknen Gothem (Åminne ligger i Gothem) har man hittar Sveriges rikaste gravar från stenåldern, bl a med snäckor från Medelhavet. En bit upp i skogen på andra sidan vägen ligger Majsterrojr och tronar, ett gigantiskt stenröse, och som vittnar tyst om tilltagsen storhet (det finns 400 hundra riktigt stora stenrösen på Gotland, och det är fråga om arkitektur, se Storröset vid Kauparve i Lärbro). Ute på Gothemhammar finns resterna av en fornborg, som kanhända sträcker sig ända tillbaka till stenåldern, och vi skall slutligen nämna Tjelvars grav som du passerar på vägen till Åminne.

Gothemsån har förstås varit en viktig handelsled för Gotland, och under forntiden kunde du segla till Gotlands centralbygder, till Roma, strax bredvid den plats där det gutniska alltinget höll till, se Fågelsjön och Birka.

Åminne havsbad

Välkommen till Åminne!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Gothem socken

Vägbeskrivning


Gothem socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Stränder.

I närheten - fågelvägen


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan