text bild karta   info, a-ö

Badet i Katthammarsvik

Gotland | Östergarn socken | Stränder | Utskrift | Mobilsida
Badet i Katthammarsvik
Badet i Katthammarsvik, foto Bernt Enderborg

Också i det vackra samhället Katthammarsvik i Östergarn finns ett litet bad med brygga


Badet i Katthammarsvik är en mindre strand med både sand och sköna gräsmattor. Den lockar såväl små som stora badare - de små eftersom det är långgrunt och de större emedan där finns en brygga.

Katthammarsvik är ett litet vackert drömsamhälle på östra kusten av Gotland, långledes ungefär mitt på ön, där det mesta finns som man kan tänkas behöva. Samhället ligger i en socken vid namn Östergarn (Austagan säger gutar med tonvikt på det första a:et och det sista långt, en och annan historiker kan väl också tänkas säga Nöigan) och hyser Gotlands vackraste kust, mysiga cykelvägar, utomordentliga stränder, sevärdheter och en natur som många förvarar i hjärtats varmaste plats.Också borta vid den lilla hamnen, några hundra från badplatsen, finns en kaj som man kan bada från. Eller kanske bara svalka sig en smula och beundra den sköna utsikten.

Grogarnshuvud sticker ut i öster och det är ett intressant ställe, ty där ligger en av de stora borgarna som austagänninga (infödingarna) i forna tiden byggde. Det skall också sägas att kuststräckan från Grogarnshuvud till Herrvik förmodligen är det vackraste som Gotland har att erbjuda.Tillbaka till stranden. Som syns så finns alldeles nedanför Borgvik en bit gräs, skön att sitta på, en liten bit sand för dem som gillar sånt och därefter svalkande böljor.

På Borgvik brukar det finnas utställningar och annat beskådansvärt, t ex ett berömt dass, på Rökeriet kan hungern stillas, uppe i affärn kan förråden fyllas på.Badet i Katthammarsvik återfinns alltså på ett bekvämt ställe och mittibland Gotlands vackraste natur. Det är ingen jättestrand men dessbättre finns ett antal i närheten, t ex Sandviken, om det i mitten av juli skulle råka vara för många människor i Katthammarsvik.En bild till på stranden. Nedanför gräskanten finns en bit sand där de som gillar sand mellan tårna eller har små barn sitter under färgglada parasoll.En tur till Östergarn rekommenderas. För känsligt folk kanske vi bör tillägga att man kan bli beroende av den här delen av Gotland. Och ifall du råkar undra vad det är för skorsten som ryker längst i fjärran så är det trumlorna från Cementa i Slite.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Östergarn socken

Vägbeskrivning


Östergarn socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Stränder.

I närheten - fågelvägen


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan