text bild karta   info, a-ö

En romersk bronsmask, 100-talet e.Kr.

Gotland | Hellvi socken | Historia | Utskrift | Mobilsida
En romersk bronsmask, 100-talet e.Kr.
En romersk bronsmask, 100-talet e.Kr., foto Ulrika Uusitalo Fernholm, Sveriges Radio
En romersk bronsmask lämnades in till Gotlands Museum vintern 2010/2011 och man har senare undersökt det troliga området för fyndet och därvid hittat andra delar till masken, varför man vet den kommer från vad vi kallar en kämpgrav. Det sägs att den är tillverkad i senare delen av 100-talet e.Kr. (det finns masker som är hundratals år äldre) och att masken kom till Gotland i trakterna av 300- och 400-talet.

Masken är en romersk kavallerimask, inte en stridsmask, säger arkeolog Per Widerström, och är tillverkad för uppvisning och tornerspel vid Hipica gymnasia (träningsläger för romarnas lätta kavelleri som fanns här och var). Han säger dessutom att dessa masker var personliga och att väldigt få hade möjlighet att beställa sådana. Masken, säger Widerström, föreställer Alexander med en väldigt tydlig ikonografi, också Herkules med sin klubba och det nemeiska lejonskinnet är avbildat.

- Det är ett rasande häftigt fynd! Och för skoj skull kan tilläggas att vi har haft anledning att nämna Herkules förut, se sista på bilden på sidan om Några Arnar.

Närbild av den romerska bronsmasken

Som du ser på bilden så har man nitat igen hålet för ögat, varför den med tiden kan ha haft någon annan användning på Gotland; det var bl a det andra ögat som hittades vid den arkeologiska undersökningen. Det föreslås att den kan ha med den Nordiska mytologin att skaffa, kanhända Oden, men jag har svårt för sånt där ehuru det inte finns nåt som motsäger detta, se t ex Oden själv på bild men också Något om asaläran.

Egna spekulationer

Vi vet att det på Gotland har hittats ungefär 80% av de romerska silverslantarna i Sverige, se också fynden från Broa gravfält, Stavars hus, Stora Havor och Gamle hamn (bronshuvud) på Fårö, varför vi utan vidare kan dra slutsatsen att gutarna hade kontakt med det Romerska riket.

Den omdiskuterade utvandringen i Gutasagan, som tog ände i Grekland, kan väl dras in i spekulationerna. Järnåldern var väldig rik på Gotland, enormt uppsving, och riktigt vad det där beror på är väl ingen säker på. Det har förstås med järn att skaffa, se t ex Sveriges första järnugnar, men man kan gott fråga sig om inte den där utvandringen verkligen har ägt rum. Kanske har Tors borg och de många romerska slantarna med återvändare eller bibehållna kontakter att göra. Se förresten också sidan om Vad betyder ortnamnet Roma för det har föreslagits att namnet kommer från de många gutar som återvandrade efter krigande i Grekland och italien.

Spännande...

_________________
Vi tackar Ulrika för att vi fick använda hennes bild: Tack Ulrika!
/text Bernt Enderborg, foto Ulrika Uusitalo Fernholm, Sveriges Radio

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan