text bild karta   info, a-ö

Kentaurer i gotländsk kyrkokonst

Gotland | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Kentaurer i gotländsk kyrkokonst
Kentaurer i gotländsk kyrkokonst, foto Bernt Enderborg

Kentaurer förekommer i medeltida kyrkokonst


En av våra läsare, Henrik Andersson i Hemse, uppmärksammande oss genom en fråga om varför det finns så många kentaurer på de gotländska kyrkorna. Och det gör det, man ser dem här och var, men hur vanliga de är på andra håll vet jag inte. Den på bilden ovan finns bland de berömda relieferna från 1100-talet på Grötlingbo kyrka.

Kentauren i Hemse kyrka

Ovanstående kentaur är från Hemse kyrka och 1200-talet, men det är väl inte alldeles säkert att det är en kentaur, och eftersom den inte har en pilbåge kan det inte gärna vara stjärntecknet Sagittarius (Skytten) som anfaller livsträdet med sina sju rötter.

Kentauren i Gothem kyrka

Den här kentauren är inblandad i något slags strid i taket på Gothem kyrka tillsammans med en drake, en riddare och en svärdsman till fots. Kentauren har satt tre pilar i halsen på draken varför han är på samma sida som riddaren och svärdsmannen (om jag förstår rätt så sägs det vara en tysk som på 1300-talet åstadkom målningen).

Kentauren i Eskelhem kyrka

Ovanstående bild kommer från Zodiaken i Eskelhem, för övrigt en helt underbar kyrka vad gäller målningar, se t ex Det medeltida världsalltet.

Kentaur på Väte kyrka

Bilden ovan kommer från 1100-talsrelieferna på Väte kyrka och är en av de två kentaurer som finns på dessa.

Kentaurer kommer såvitt går att begripa från grekisk mytologi och finns redan 500-400 f.Kr. säger Wikipedia. Och åtminstone vad gäller Eskelhem så är det kentauren Keiron som visas ty gudarna värdesatte honom så högt, bl a genom sin offerdöd, att han placerades bland stjärnorna i form av stjärnbilden Skytten.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

december

7Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »



Se vidare Boendesidan

1) Hästmänniskor

Att stjärntecknet Skytten ibland avbildas som kentaur är ju känt, men många av dessa gutniska hästmänniskor verkar inte direkt uppträda i samband med stjärnor, i alla fall inte alltid.

På Bayeuxtapeten från 1076 som skildrar normandernas invasion av England finns det bland annat kvinnliga kentaurer. I den grekiska mytologin är kentaurerna ofta vilda och primitiva medan en och annan äldre kentaur skildras som vis.

Men varför kentaurer i kyrkan? Kanske är det så att de ska representera vilda onda krafter som står i motsatsförhållande till kyrkan? Eller är det bara en dekoration? Man ville ha ett litet annorlunda motiv och så har det gått inflation i avbildningarna.

Henrik Andersson

webmaster kommenterar


Hej Henrik!

Ja, det är intressanta frågor. Det är väl emellertid att anta att inspirationen till kentaurer kommer utifrån, så riktigt varför någon stenknackare någon gång i historiens vilda framfart fått för sig att göra kentaurer är inte gott att veta. Troligen är det alldeles som du säger att de i början representerade ondskans makter och hedniskt strunt men att småningom en och annan astrologiskt sinnad konstnär försökt vända det hela.

I förbigående kan jag också tala om att jag håller på med en sida om sfinxer i kyrkokonsten. Men en stor fråga, som jag ser det, kan vara frågan om varifrån de gutniska stenmästarna hämtat sin inspiration. Är det alldeles säkert att den inte kommer raka spåret från Orienten i stället för från den europeiska kontinenten, Lund och annat sånt?

- Tack för din kommentar!

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Skulptur: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.