text bild karta   info, a-ö

Agbod fiskeläge

Gotland | Gothem socken | Fiskeläge | Utskrift | Mobilsida
Agbod fiskeläge
Agbod fiskeläge, foto Bernt Enderborg
Den 22 mars 2014 hade solen redan sänkt sig så lågt att bodarna låg i skugga vid besöket i Gothem. En gång i världen var också detta fiskeläge av betydelse ehuru man får säga att det ligger ett stycke från kyrkbyn. Fiskeläget är vackert, orört, men är du rädd om bilen skall du inte åka dit.

Fiskebåt av trä

Några plastbåtar låg längs bryggorna som används för fritidsfiske, eller kanske bara för att åka ut på havet så att hjärtat börjar slå normalt, men det fanns också ett par väntande träbåtar.

Vacker fiskebod

Några vackra redskapsbodar står på rad strax ovanför hamnen; bara ett par stycken på bild för ljusets skull.

Gistgardi

Ovanför redskapbodarna, var av en har skorsten så det är väl en liggbod, finns en öppen yta där fiskarna fordom torkade näten, gistgardi, och man hade haft vänligheten att ställa dit en bänk för de som vill sitta bekvämt med picnickorgen; bryggan är för låg att dingla ben. Alldeles till vänster i bild ser du en bit av vad jag antar är den gemensamma liggboden då man fordom övernattade och fiskade i lag.

Grinden

Fiskeläget har den snyggaste grind jag har sett på länge - de tre tvärslåarna och det sammanbindande bakstycket ser ut att komma från samma träd.

Närveln

Några närvlar av likadant skaplynne fanns också på bodarna. Grinden och närvlarna visar att det finns folk med ögon i trakterna, som ser vad saker är till för.

Sundet

Alldeles norr om fiskeläget breder ett vassområde ut sig. Det är det forna sundet till Kyrkbingegrunn, som var en ö för inte så länge sen, och som är vad du ser om du kikar rätt ut mot havet från bryggorna. En liten kilometer innanför fiskeläget i skogen ligger Storsund, en grund sjö, utomordentlig naturskön och fågelrik, och som väl en gång i tiden måste ha hängt samman med havet, måhända söder om Agbod men i vart fall norr om fiskeläget. Det känns som att vikingarna har hållit till i trakterna på något sätt.

Sundet

Alldeles söder om fiskläget ligger en liten vik med småholmar, uppstickande sten och fåglar; någon hade glömt sitt hjärta. På andra sidan av den utskjutande udden ligger Hangrebod fiskeläge ett stycke iväg, men det är emellertid norr om Agbod som den lite större hamnen i Gothem av i dag ligger: Botvaldevik.
/text och foto Bernt Enderborg
Gothem socken

Agbod fiskeläge

.

Gothem socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Fiskeläge.

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3579

Naturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

16Friluftsfrämjandet »
 

2020

 
 

februari

24Sportlov på Gotland »
 
 

april

30Valborgsmässoafton »
 
 

juni

6Nationaldagen »
 
 

juli

27Russpremiering »
 
 

september

13Kulturarvets dag »


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan