text bild karta   info, a-ö
Information
Gutamål
Vi skall försöka få dig att förstå Gutamål lite bättre. För en normal svensk som inte stött på vår dialekt tidigare är det hela nog obegripligt. Men det skiljer bra mycket mer på olika delar av Gotland än vad man kan tro. En människa från Visby förstår nog alla svenskar, även om ett och annat ord kan "låte" underligt, men stöter du på en sudergute eller någon från Fårö som talar dialekt så är det kort och gott obegripligt.

Språkrytmen är annorlunda, det finns ord och ändelser du aldrig har hört förr och ibland låter det så melodiskt att man gott kan tro att guten sjunger.

Men det är dock inte så att gutarna t ex vägrar att svara på frågor för att i stället sjunga en liten stump. Det bara låter så.

En nyckel är att gutar talar fort. Men det är dock inte hastigheten på läpparna som det är fråga om utan mycket onödigt är helt enkelt bortskalat. Ibland används samma ändelse för olika saker, och det framgår bara av kontexten vad det handlar om, ibland flyter orden ihop så och kan inte skiljas åt och ibland skojar vi bara (se t ex Husken).

/text och foto Bernt Enderborg
Länkar
Arkivet
Om bokstaven ä

Artiklar från Radio Gotland
Lyssna på Gutemål

Länktips
Gutamålsgillet