text bild karta   info, a-ö

Är det solsymboler och ärans ringar

Gotland | Bildsten | Utskrift | Mobilsida
Är det solsymboler och ärans ringar
Är det solsymboler och ärans ringar, foto Bernt Enderborg

Bildstenarna från Hammarsänget i Lärbro socken på Gotland visar många obekanta men väldigt intressanta scener. Spekulationerna kring dessa bilder är legio.


Det finns förstås ett och annat skrivet om den sektion av en bildsten som du ser på bilden ovan. Vad gör dom? Varför då? Vem är det som står framför hästen?

Bildstenen och daterad till nånstans mellan år 700-800 , tidig vikingatid således. När den lärde Erik Nylén skall säga något om denna sten i boken Bildstenar, Barry press Förlag, Visby 1978, sid 66, så börjar han med: "Odin avlagt ed på ring vem skall nu på hans löften lita", dvs han drar in isländsk historia direkt. Det är väl många som menar att de gotländska bildstenarna är något slags bevis för att det som islänningarna skrev om mytologi och annat var tämligen allmänt förekommande och kanske rent av någon slags nordisk religion eller så.

Om detta vet undertecknad ytterst lite, men det mesta som sägs om religionen på denna tid förefaller dock vara utomordentligt överdrivet - av några hönsfjädrar skapas ofta hela Kentucky Fried Chicken. På den här sidan skall vi titta lite närmare på en detalj, nämligen den sköld som ryttaren håller:Är inte skölden för sorgligt lik solsymboler? Vi funderar på detta under stenen från Vallstena, ty där finns också sköldar som liknar det som ibland antas vara solsymboler.

Det är förstås inte gott att veta vad bildstenens skapare hade i tankarna då han eller hon knackade till stenen. Ringarna har kopplats samman med ryttaren på Fardhems kyrka och Erik Nylén kan inte låta bli att tala om kung Adils ring "Sviagriss", ett slags svearnas nationalsymbol, då han talar om stenen.

Undertecknad anser sig inte vara särskilt lokalpatriotisk men man blir ändå förbluffad över hur allting som finns på Gotland skall bortförklaras och hänföras till något annat. Tänk om bildstenen inte har ett smack att göra med svearnas nationalsymbol eller om de isländska sagorna angick bildstenskonstnären mindre än grannens katter då bildstenen skapades minst 100 år före nordbor började bosätta sig på Island och kanske upp till 500 år före Snorre nedtecknade sagorna.

Tänk om det är något helt annat. Tänk om det är någon slags gotländsk kung som firas, se Beowulf, eller kanske festtåget då Gotlands olika stammar slog sig samman och bildade "Den gutniska kusten", se Vallstenastenen.

Har du någon åsikt så lämna den gärna under "Kommentar" nedan, och kika gärna också på sidan där vi funderar på ringen som symbol, se Ryttaren på Fardhem kyrka.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3530

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

17Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »Se vidare Boendesidan