text bild karta   info, a-ö

POI, GPS, hitta på Gotland

Gotland | Guteinfo
Illustration
POI, GPS, hitta på Gotland , illustration Lotta Ingelse

Envar sig egen turistbyrå

Guteinfo har som hoppeligen bekant gjort ett system där det är busenkelt att hitta olika saker på Gotland, se t ex Russ, varför vi säger att det aldrig någonsin har varit lättare att hitta på Gotland. Den karta (Bing Maps) som visas kan man förstås titta på men också skriva ut eller skicka en länk till med epost.

Avreseort

När man tittar på en sådan karta kan man byta avreseort, dvs den ort varifrån vägbeskrivingen börjar. Det är lätt, klicka på Orter eller Socknar under kartan när du kikar på en vägbeskrivningen till t ex Kapellet i Gnisvärd.

Företagens turistbyrå

Men vi har dragit det ett steg till. Genom att leta reda på ditt eget företag på Företagens Turistbyrå kan du får en karta med vägbeskrivning från din egen dörr (gäller våra kunder) till målet.

Vi kommer att förenkla detta system ännu mer. Företagen kommer att få varsin länk där deras kordinater är laddade från början, men det hela fungerar förstås redan nu. Det är bara att söka efter ditt företag på Företagens Turistbyrå.

GPS och POI

För några år sen tittade vi på ett system där besökare på Gotland kunde ringa ett telefonnummer och få vägbeskrivning, öppettider och annat direkt i mobilen. Det var krångligt och många mellanhänder ville ha betalt. Därför skippades detta, men det är möjligt att vi gör ett sådant system när kostnaderna för att ringa har blivit vettiga.

I förväg

Många planerar sin resa i förväg. Hur skall man hjälpa dem att hitta, få öppettider och annat, när de väl är här.

- Jo, det är lätt som en plätt. Har man en GPS kan man i förväg ladda denna med uppgifter. Det är just detta vi håller på att ta fram, och där vi redan har gjort en del som t ex stränder, kyrkor, fornborgar, hamnar, historiska platser.

En av grejerna med Guteinfo är att vi inte försöker proppa på våra besökare information som de inte vill ha (det var därför vi inte lade upp ett bannerssystem i första taget).

- Hur gör man då? Det är enkelt att skapa POIs till vår information och lägga ut den, se t ex vägbeskrivningen till Folhammar eller Stuguthyrning. Men varför skulle någon vilja lägga in alla kyrkor, alla fornborgar, alla stränder osv? Och för att göra reklam kommer bl a restauranger, caféer, aktiviteter att följa med, som alltså ligger nära det som söks. Helt plötsligt har besökaren fått kordinaterna till det han vill besöka men också hundratals andra ställen. Varför skulle någon vilja det?

Så här gör man

Som du vet så har vi ett utflyktssystem där besökaren kan lägga upp på en karta vad han vill besöka (det finns just nu på denna adress men skall snart integreras i sin helhet i Guteinfo). I korthet innebär det att Guteinfos besökare kan skapa sina egna utflykter (så många de vill) och skriva ut, och det är där vi också kommer att erbjuda POIs för den som önskar. Besökaren kan alltså själv skapa POIs som han sen lägger in i sin gps.

Öppettider då?

Vi har ett system där företag kan lägga in sina öppettider i förväg och som besökare på Guteinfo kan söka i, se Öppettider (det är fortfarande inte särskilt välfyllt).

- Nu jobbar vi med att kombinera det hela. En besökare skall kunna göra sin egen karta med POIs, skriva ut den och därtill lägga över den i sin gps. Och då skickar vi förstås med öppettider för de företag som denne önskar besöka.

Behovet att ringa ett dyrt telnummer för att få information minskar därmed till noll. Besökarna har redan uppgifterna när de kommer till Gotland, antingen utskrivna eller i sin gps.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna kontorstid på tel 0498-513 56 eller via epost om du vill veta mer.
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan