text bild karta   info, a-ö

Stjärneglans är du

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Stjärneglans är du
Stjärneglans är du, foto Bernt Enderborg
Stjärnbilden Orion, jägaren, hoppas jag att du hittar nattetid på himlapället - jag kikar på den så gott som varenda stjärnklar vinternatt. I stjärnbilden ingår Betelgeuse, som sägs vara Gotlands landskapsstjärna och hela Orion är Gotlands landskapsstjärnbild. Och det sistnämnda är ju lite kul eftersom Orion, son till Poseidon, i grekisk mytologi sägs kunna gå över haven.

Nuförtin är det emellertid inte att kunna gå över haven vi vill utan nöjer oss gladeligen med att annat folk kan få vägpriser på färjan till oss.

Att himlaobjekten är också gutarna kära har jag skrivit på många ställen. Månen har nog en viss betydelse och riktigt vad skårslipstenarna är för nåt vet ingen.

På History Channel brukar det visas ett program om att Neanderthalarna var stjärnkikare, en fransk dam har påvisat att de franska grottmålningarna stämmer väl med stjärnor här och där.

Och det verkar folk tro på, men att gutar har slipat skåror i enlighet med soluppgångar, månfaser och dylikt annat 25.000 år senare förefaller svårare att gå med på.

Men nu var det inte det jag ville. Jag har tidigare talat om för dig att jag håller med Hamlet om vad jag tycker om dig, men anledningen till denna sida är att det emellanåt blossar upp en slags diskussion om Gud, om han finns, vetenskap och annat sånt. Det är oftast hårdnackade åsikter som torgförs, någon slags ödmjukhet från oreligiöst folk visas inte och troende folk mumlar som vanligt.

Men inte nog med att du är gudalik i fattningsgåvor, som Hamlet säger, du är från himlen också. Så här:

Vi hoppas ju på en sida att vackra flickor skall regna ner från himlen, det får vi nog se oss i månen efter, men om man tänker efter så har det ju redan gjort det. Ty i stjärnbilden Orion finns något som kallas hans svärd - de tre suddiga stjärnorna i snevinkel under bältet - och en av de prickarna är inte en stjärna utan en nebulosa, en stjärnbarnkammare.

Om jag förstått rätt så är det någonting som har flugit i luften, så att säga, och att delarna nu samlar ihop sig och bildar stjärnor, solsystem och sånt. Och det är just i dom där gigantiska smällarna som olika grundämnen uppstår, annars skulle det mesta vara väte och helium.

Dina beståndsdelar kommer från en stjärnsmäll, direkt från himlen, det ställe du kommer ifrån. Och det är tur det, du himlaborne, för annars skulle det vara för tråkigt.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

16Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan