text bild karta   info, a-ö

Hur fungerar guteinfo

Guteinfo.com är gjord i asp, ett html-system från Microsoft som är inbyggt i deras servrar. Lejonparten av funktionerna är kodade i vbScript, ett programmeringsspråk som också är inbyggt i deras servrar och är ett av världens vanligaste programmeringsspråk.

Guteinfo har många databaser, dvs all information som visas finns lagrade i databaser. Det har ingen betydelse om det är information om en strand eller en produkt avsedd för en virtuell varukorg.

Vi har förstås vårt eget CMS för information, länkar osv men också ett CMS för företag, där de själva kan publicera och redigera sidor, bilder, stugor, resor osv.

Användarvänlighet

En vanligt websida för ett företag, organisation eller dylikt är uppbyggd av ett antal avdelningar, som visas på olika sidor och kan heta t ex index.html, resa.html, produkter.html osv. Så fungerar inte Guteinfo. En sida hos oss är ett program som kan visa massvis av information, många sidor så att säga, vilket har många fördelar men också några nackdelar.

Man kan i och för sig säga att menyn till vänster visar olika avdelningar, men det är långt ifrån hela sanningen (se vidare under Vad är information). Vi försöker göra varje sida praktisk, dvs vi använder information från olika "avdelningar" på varje sida. Om man kikar på en viss sida så skall man också få information om vad som finns i närheten, företag, att hyra, aktiviteter osv.

Enkel och snabb

En hemsida skall förutom att vara enkel att navigera också snabb. Man skall inte behöva vänta särskilt länge förrän den sida visas som man har begärt. Guteinfo är helt enkelt snabb, vilket beror på att vi har skalat bort det mesta som är onödigt och dessutom gör vi alla funktioner själva, all programmering, allt från databaser, system och sidor.

Eftersom vi använder asp och vbScript, som Microsofts serversystem är anpassat till, så går det hela fort. Vi låter servern jobba.

/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse