text bild karta   info, a-ö

Till tredje led, kiosken Maxim, äkta gutar

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Till tredje led, kiosken Maxim, äkta gutar
Till tredje led, kiosken Maxim, äkta gutar, foto Bernt Enderborg

Vad är en riktig gute


När jag far inåt Visby så stannar jag emellanåt vid kiosken Maxim på Österväg för att köpa nåt. Kiosken drivs av invandrare, eller åtminstone jobbar en invandrare där. Den jag alltid stöter på är en äldre kille - den trevligaste gute jag har träffat på åratal. Han önskar alltid god kväll, god helg, gott nytt år och annat sånt. Han är helt enkelt jättetrevlig och man går gladare ut därifrån än man kom in.

Emellanåt hör man folk/fårskallar säga att för att man skall vara en riktig gute så måste man ha tre led av gutar bakom sig. Det är förstås det dummaste skit jag någonsin har hört, och det är därtill fel. Vi ger svaret på denna sida

Jag tror att påfundet om tre led kommer från Gutalagen (1200-talet) ty där sägs i bestämmelserna om arv (Af allum lutnum) i §14: "Ingen oäkta son kan göra sig god till arv, utom i det fall att han har äkta gotländsk både fader och moder, och han styrke då med skrift i ättarskrå, att tre efter varandra äro alla gotländska".

Fåkunnigt folk kan förstås utifrån detta dra slutsatsen att äkta gutar har tre generationer gutar bakom sig. Men det är fel. Bestämmelsen i Gutelagen är en arvsregel och har faktiskt inte ett smack att göra med vad som konstituerar en riktig gute.

En riktig gute är en som bor och trivs på Gotland, oavsett var i världen han eller hon är född. Den trevligaste gute jag har träffat på länge jobbar i/äger kiosken Maxim på Österväg i Visby.

Jag har blivit så trevligt bemött att jag enbart av den anledningen har gjort denna sida. Vill du träffa en trevlig gute så besök alltså kiosken Maxim på Österväg i Visby.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3424

Aktiviteter på Gotland


 

2019

 

oktober

19Friluftsfrämjandet »
25Gotland Grand National »
 
 

december

1Skyltsöndag på Hemse »
27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

25Buldardagen »
 
 

maj

21Öppna Ataljéer »
30Tingstädedagen »
 
 

juni

13Trädgårdsveckan »
 
 

juli

8Stångaspelen »
18Lau basar »
25Fårösunds marknad »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
29Slite marknad »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »Se vidare Boendesidan