text bild karta   info, a-ö

Soldater från 1300-talet i Källunge

Gotland | Källunge socken | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Soldater från 1300-talet i Källunge
Soldater från 1300-talet i Källunge, foto Bernt Enderborg

Friserna är inte bara utomordentligt vackra, de är också av stort historisk intresse för nutida folk som undrar hur soldater tog sig ut på 1300-talet. Varför inte kika efter?


Det kan inte vara ofta som du står och ser avbildningar av hur soldater tog sig ut under 1300-talet. Ovanför portalen på långhusets södra sida (där man går in) på Källunge kyrka finns emellertid reliefer som visar just jämt sådana.

På samma portal finns förresten en grupp små skulpturer som visar vardagsliv på 1300-talet. Sammantaget måste det vara unik portal och förmodligen värd en resa till Gotland bara den för dem som är intresserade av konst.


Bilderna ovan sitter på varsin sida av Jesus, som tronar i mitten, kanhända som en fredsmäklare - vilket är en rolig tanke - eller så tronar han bara lite i största allmänhet sisådär.

Man kan se att soldaterna har ringbrynjor på sig, ganska grovmaskiga, och deras hjälmar tillhör visst nån typ som inte hittas särskilt ofta - såna där med kraftigt förstärkning som ett grovt kryss av järn ovanpå. Och vi ser att de har svärd, en kanske har en hillebard eller möjligen någon sorts stångyxa (såna nämns i Gutalagen från 1200-talets början). Soldaten i mitten på det översta kortet kanske har en sorts klubba förresten, om det nu inte bara är något som han har spetsat på sitt svärd. Killen i mitten alldeles ovan har ett spjut, varav bara skaftet syns på bilden; på riktigt syns hela spjutet.

Soldaten längst till höger på den understa bilden ser ut att ha fått huvudet avhugget, eller kanske bara ansiktet. Och medan soldaterna på den översta bilden, som sitter till höger på portalen, rusar fram med höjda vapen, verkar de till vänster mer eller mindre slagna. Det är bara en som har höjt vapen. Den förste har kört ner svärdet i backen och den sista har som ovan sagts fått på skallen.

Förutom att det är helt otroliga reliefer av högt historiskt värde, kan man fråga sig vad det är för gubbar det där. Är det korstågsriddare, en hög med Arnar eller vad är det för några?

Några religionsbråk när kristendomen kom till Gotland känner vi inte till, förutom att den första kristna kyrkan brändes ner av landet gemensamt (Kulstäde finns än i dag, se här).

Lite tankar till
När du åker till Källunge för att titta på portalen så passa på att gå ett varv runt kyrkan. Du kommer att upptäcka att koret (delen längst bak) är gigantisk och att det norr om kyrkan finns några murrester för en utbyggnad av också de övriga delarna.

Men dessvärre inträffade Digerdöden i mitten av 1300-talet, Waldemar Atterdag mördade många 1361 och affärerna gick bara sämre och sämre med de nya storherrarna som utplundrade Gotland för egen räkning. Men vad i himmelens namn skulle de med en sån stor kyrka i Källunge? Och varför fanns det välrustade soldaterna i Källunge på 1300-talet?

Det skall tilläggas att jag inte vet om det finns flera liknande reliefer/skulpturer i Sverige eller annorstädes, men har du sett nåt liknande så kontakta oss gärna via "Kommentar" nedan.
/text och foto Bernt Enderborg
Källunge socken

Soldater från 1300-talet i Källunge

.

Källunge socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Skulptur.

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3423

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

19Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

1Skyltsöndag på Hemse »
27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan